Uutiset

Pietikäinen vaatii Suomelta tiukempaa linjaa kloonilihakiistassa

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) vaatii Suomea ryhdistäytymään kloonilihaa koskevassa EU-kiistassa. Pietikäisen mukaan Suomen hallitus on hyväksymässä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) johdolla kannan, joka toisi kloonattujen eläinten jälkeläisten lihan Suomenkin markkinoille.

EU:n jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin välillä käydään parhaillaan kädenvääntöä eläinten kloonauskiellosta. Uuselintarvikeasetuksen uudistamista koskevassa kiistassa on ajauduttu sovittelumenettelyyn. Pietikäinen kuuluu parlamentin delegaatioon, joka käy neuvoston ja komission kanssa neuvotteluja asiassa.

-On huolestuttavaa, että Suomen hallitus on ollut valmis hyväksymään parlamentin ajamaa väljemmän kloonilihakiellon. Eläinten kloonaukseen liittyy vakavia eettisiä ja eläinten hyvinvointiin liittyviä ongelmia ja siksi kloonilihakiellon on oltava kattava, toteaa Pietikäinen.

Osapuolet ovat samaa mieltä siitä, että EU:ssa kiellettäisiin ainakin väliaikaisesti tuotantoeläinten kloonaaminen ja kloonieläimistä valmistettujen elintarvikkeiden tuominen EU:n alueelle. Kiistaa on Pietikäisen mukaan siitä, kattaako kielto myös kloonieläinten jälkeläisistä tehdyt elintarvikkeet.

-Jos kattavaa kieltoa ei tehdä nyt, kloonattu perimä leviää hallitsemattomasti koko Euroopan teolliseen lihankasvatukseen ja sitä kautta ruokapöytiimme. Eihän kloonattuja eläimiä suoraan käytetä ruokatuotannossa niiden hintavuuden vuoksi, vaan juuri kloonieläinten jälkeläisiä. Kloonilihakielto ilman, että se kattaa myös kloonieläinten jälkeläiset, on suorastaan absurdi, Pietikäinen korostaa.

Suomi on ministerineuvostossa myötäillyt komission kloonausmyönteisempää linjaa, kun taas Euroopan parlamentti on Pietikäisen mukaan puolustanut suomalaisten kuluttajien ja maataloustuottajien etua ajamalla tiukkaa kloonilihakieltoa. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic