Uutiset

Piikkipyörä-Oliver pärähtää perinnepäivänä käyntiin

Oksalan tilan isäntä Jouko Suoniemi on tallentanut maatalouden työkoneita ja kuljetuskalustoa siitä pitäen, kun romunkerääjät unohtivat poiketa tilalla 1960-luvulla.

Kaikki hevostyökalut jäivät tilalle ja ovat käytössä Oksalan tilan perinnepäivän työnäytöksissä lauantaina.

– Olen pikkupojasta saakka ollut sairas koneitten kanssa. Konehomma lähti siitä, että sota-aikana oli polttomoottoreita, muttei ollut ketään, joka olisi niitä käyttänyt, Suoniemi sanoo.

Nyt pihassa odottaa lauantaita rivi traktoreita, joista vanhin on kuusipyttyinen ja 27-hevosvoimainen Oliver.

Piikkipyörillä sai ajaa pellolla

Oliveria on käytetty Kangasalla Pikkalan kartanossa pääasiassa puintikoneena. Siinä on piikkipyörät, joita käytettiin pellolla. Piikkipyörien vieressä on sileät metalliset vaihtorenkaat, joilla sai ajaa maantieajossa.

– Fordson ”Mörkö” Major oli Oksalan ensimmäinen traktori, joka hankittiin vuonna 1947, heti sodan jälkeen. Tshekkiläinen Zetor oli yleisin merkki yhteen aikaan. Naapurista saatu Hanomag on erikoinen 2-tahtiahdettu diesel, Suoniemi esittelee.

Tampereen museot luetteloi Oksalan tilan kokoelman kolme vuotta sitten. Luettelon numerointi päättyi lukuun 1430, ja ainakin sata esinettä on tullut kokoelmiin lisää senkin jälkeen.

Viimeksi hän osti Myttäälän kartanon kaikki työkoneet, jotka valtio myi Pälkäneen koeaseman lopettamisen yhteydessä.

– Kun isäntä vanhenee, leikkikalut suurenee, Suoniemi veistelee.

Toimivat koneet, elävä tila

Pälkäne-seuran varapuheenjohtaja Rauno Koskinen kertoo, että kaikki Oksalan koneet ovat ajokunnossa ja useimmat lauantaina käytössä. Leikkuupuimureita, puimakoneita ja maamoottoreita tilalla on useita, samoin paljon koneistamisen edeltäviä maanviljelyskalustoa.

-Oksalan perinnepäivässä toimivat koneet voi nähdä työnäytöksissä käytössä aidossa ympäristössään, elävällä maatilalla. Nuoret ovat yleensä antaneet koneitten ruostua tai myyneet romuksi.

Koneitten kunnostuksessa on ollut suurena apuna pälkäneläisten hyvin tuntema korjaamoyrittäjä Pentti Toija.

Traktorikavalkadin esittelee lauantaina Heimo Rönni, joka tuntee koneet. Hän tosin sanoo joukossa olevan hänelle oudompiakin koneita, kuten 17-hevosvoimainen pikku-Posche.

-Olen itse ajanut Zetoreita Helsingistä Tampereelle rekkakyydissä. Monet ajoivat niitä ajamalla, mutta ehdotin Hankkijalle, että eikö niitä voisi kuljettaa helpommalla. Rekkaan niitä mahtui kolme.

Tuulimylly jauhaa jauhoja

Perinnepäivä alkaa lauantaina kello 11 ja työnäytökset jatkuvat pitkälle iltapäivään. Työnäytöksissä sahataan lankkuja käsipelillä lankkusahapukilla, höylätään kattopäreitä ja tehdään pellavalankaa alusta alkaen.

Sampo Hinkkala on mestarina patatervan teossa ja Markku Ahonen näytttää, kuinka työhevonen ennen valjastettiin.

Suoniemen muutama vuosi sitten kunnostama tuulimylly on käynnissä. Pirkka-Hämeen jätkäperinne ry esittelee tukkilaisperinnettä. Tampereen seudun motoristit tuovat näytille museoautoja.

Oksalan tilalle ajetaan Pälkäneeltä 10 kilometriä Luopioisten suuntaan. Heti kunnanrajan jälkeen käännytään ensimmäisessä risteyksessä vasemmalle. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic