Uutiset

Piiras vaihdettiin puuroon

Aamupala on tutkimusten mukaan päivän tärkein ateria. Oppilaitoksilla on kuitenkin harvoin varaa tarjota sellaista opiskelijoilleen.

-Joudumme keräämään rahaa kuvataidemateriaaleihinkin, joten miten ihmeessä meillä olisi varaa tarjota maksutonta puuroa, Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen ihmettelee.

Hän ei usko, että oppilaat olisivat edes kiinnostuneita tulemaan ilmaiselle aamupalalle ennen koulun alkua. Iltanen kertoo, että oppilaita on kehotettu syömään kotonaan hyvin.

-Mitä eroa on, että syökö aamulla puuron kotona vai koululla? Maksullista aamupalaa on lukiollamme kokeiltu, mutta se lopetettiin kysynnänpuutteen takia, hän sanoo.

Senttihinnoilla kupu täyteen

Hämeenlinnan Tavastian koulutuskeskuksen kaikissa kolmessa toimipisteessä maksutonta aamupuuroa on tarjoiltu nälkäisille opiskelijoille jo kymmenen vuoden ajan.

Rahat oppilaille maksuttomaan aamupalaan saatiin tinkimällä jälkiruoista.

-Keittopäivinä meillä on jotain herkkua ruoan ohessa ja silloin tällöin hedelmiä, mutta aamupuuro on se meidän ”jälkiruoka”. Sieltä se raha silloisen talouspäällikön kanssa aikoinaan leikattiin. Toki järjestelmä vaatii henkilöstöltäkin vähän erilaista asennoitumista, Tavastian ruokahuoltopäällikkö ja puuroidean äiti Terhi Koivisto kertoo.

Hän laskeskelee, että jos henkilöstökuluja ei oteta huomioon, jää puurolautasen hinnaksi noin 35 senttiä.

-Tiedän, että lapset lähtevät tyhjin vatsoin kouluun. Meillekin tullaan Lammilta ja Hauholta asti ja ihan varmaa on, että eivät he silloin viiden aikaan ala itselleen aamupalaa tekemään.

Turengin yksikön ruokalassa myynnissä on myös täytettyjä sämpylöitä, mutta niihin ei opiskelijabudjetilla ole joka päivä varaa.

-Kyllä ilmainen puuro tulee syötyä joka aamu. Muuten joisin vain kupin kahvia ja polttaisin tupakan, logistiikkalinjan opiskelija Jani Sievänen tuumaa.

Puurohiiriä riittää jonoksi asti

Puuron menekki Tavastian Turengin yksiköllä on melkein täydet sata prosenttia. Kahdessa muussa yksikössä suosio ei ole yhtä suuri.

-Hattelmalantiellä opiskelijoista noin kymmenesosa syö puuron. Asiaan vaikuttaa sekin, että rakennukset ovat hajallaan ja puurolle on lähdettävä erikseen, Koivisto kertoo.

Logistiikkalinjan opiskelijan Heidi Kuusivaaran mukaan keskustan yksikössä aamupala on liian aikaisin: jo puoli kahdeksalta. Siihen on kuitenkin syynsä.

-Aluksi tarjosimme puuroa välitunnilla, mutta se johti siihen, että kaikki 800 oppilasta paukahtivat puurolle sen kymmenen minuutin aikana. Se ei vain toiminut, ruokahuoltopäällikkö Koivisto kertoo.

Ruokapalveluvastaava Marja Ahokas kertoo, että puurolaatuja on vuoropäivinä tarjolla peräti kolmea erilaista ja ne ovat kaikki luomua. Lisukkeeksi tarjoillaan luomumaitoa, kanelisokeriseosta, sekä silloin tällöin hilloa tai kiisseliä.

-Ei tähän varmaan kolmen vuoden aikana ehdi kyllästyä. Puuro on hyvää kun se tehdään täällä itse, logistiikkaa opiskeleva Jani Jutila tuumaa. ?

Ruokapalveluvastaava Ahokas kertookin opiskelijoiden jäävän puurokoukkuun heti ensimmäisestä luokasta asti.

-Nuoret usein karsastavat puuroa, mutta täällä Turengissa se menee hyvin kaupaksi. Vanhemmat kyselevät vanhempainilloissa, että mitä oikein laitat siihen, kun meidänkin poika tykkää, hän naureskelee. ?

(HäSa)