Uutiset

Pikku-Havannassa oppii paljon Kuubasta

Kahvi on pikimustaa ja puraisevan makeaa. Mukillisen mukana tulee pino pienenpieniä kuppeja. Tämä kahvi on tehty jaettavaksi.

Muki ja pikkukupit kiertävät ringissä, ja jokainen kuubalaispappa kaataa itselleen pienen suullisen. Sitten hörppäykset nautitaan yhdessä.

Näin kahvittelevat tässä kaupungissa muutkin kuin kuubalaiset. Latinalaisen Amerikan ja aivan erityisesti Kuuban vaikutus näkyy, kuuluu ja maistuu Miamissa kaikkialla.

Jos haluaa todella ymmärtää Miamia, täytyy tutustua Pikku-Havannaan. Miamilla on kuubalainen sielu.

Kuubalaiskaupunginosan keskustan pieniä perheyrityksiä pyörittävät Fidel Castron diktatuuria paenneet siirtolaiset ja heidän jälkikasvunsa. Matkailijoiden kiinnostus aluetta kohtaan on kasvanut viime aikoina tuntuvasti, mutta kivijalkaliikkeiden asiakkaista merkittävä osa on silti yhä kuubalaisia.

Los Piñaderos -hedelmäkojussa Guillermina ja Angell Hernandez valmistavat ja myyvät sokeriruokomehua ja makeita hedelmämaitojuomia. He ovat asuneet Miamissa lähes 60 vuotta, mutta Guillermina Hernandez kaipaa silti yhä kotiin – Castron aikakautta edeltäneeseen Kuubaan.

Yhdysvallat ei tunnu kodilta, vaikka siellä hän on tavannut miehensä, mennyt naimisiin ja kasvattanut kaksi lastaan.

– Vaikeinta on olla poissa kotimaastaan, hän sanoo.

Hernandez kertoo, että monet amerikkalaiset tulevat Pikku-Havannaan tutustuakseen kulttuuriin ennen matkaa Kuubaan.

– Mitä he näkevätkään Kuubassa! Kuubalaiset olivat ennen tyylikkäämpiä kuin pariisilaiset, mutta nyt he kulkevat rääsyissä, hän suree.

Pikku-Havanna ei ole Kuuba pienoiskoossa. Siellä näkee, minkälaista Kuubassa voisi olla, jos kansalaisilta ei puuttuisi elintarvikkeita ja muita perustarpeita – ja oikeus sanoa, mitä he ajattelevat.

Siksi siellä voi oppia paljon Kuubasta.

Pikku-Havannaan retkiä järjestävän Art Deco Toursin omistaja Christine Michaels kertoo, että heidän retkilleen tulee koko ajan enemmän paitsi matkailijoita, myös miamilaisia.

– He ajattelevat, että kun asun tässä vahvasti kuubalaisessa kaupungissa, syön kuubalaista ruokaa ja tanssin kuubalaisen musiikin tahtiin, haluan myös oppia lisää kuubalaisesta kulttuurista.

Maria Annala

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic