fbpx
Uutiset

Pikkujouluesiintyjä on kaikissa liemissä keitetty

Laulut ovat toissijaisia, rentouttava nauru on yleisölle terapiaa.

Vuoden odotetuin juhla – pikkujoulut. Ja firma maksaa viulut, joten sitä on juhlittava kunnolla. Järjestäjä taas haluaa ikimuistoiset juhlat, joissa vieraat viihtyvät. Paikalle tilataan esiintyjä.

Voisi kuvitella, että esiintyjän painajainen on firman pikkujoulut. Kokeneet esiintyjät kuitenkin kieltävät asian. He kertovat olevansa alkuillan jäänmurtajia ja tunnelman kohottajia. Sen he kyllä myöntävät, että liian humaltuneelle yleisölle esiintyminen on painajaista.

Janakkalalainen trubaduuri Timo Mäenpää tiivistää viihdyttäjän tehtävän lyhyeen.

– Viihdyttäjän tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi. Sitten kun porukka on rento ja rupattelevainen, Timppa saa mennä.

Lukuisissa pikkujouluissa esiintynyt trubaduuri sanoo, etteivät pikkujoulut ole muuttuneet mihinkään.

– Pikkujoulu tarjoaa yhteiskunnan eri kerroksille syyn kokoontua yhteen. Esiintyjän tehtävä on koota jengi juhlissa. Jos siinä ei onnistu, keikka on mennyt pieleen, Mäenpää tiivistää.

Mäenpää laulaa ja heittää vitsiä. Hän on huomannut, että pelkät laulut eivät toimi.

– Olivatpa laulut miten hyviä tahansa, ne ovat yleisölle toissijaisia. Ihmiset ovat elämässään niin kiireen uuvuttamia, että rentouttava nauru tuntuu olevan terapiaa.

Pikkujoulukeikka voi mennä huonostikin. Yleensä se liittyy siihen, että esiintymisaika on väärä.

– Joskus firmojen juhlissa esiintyminen sijoitetaan liian myöhäiseen iltaan, eikä yleisö ole enää vastaanottavaista. Silloin homma menee hukkaan.

Loppuillan lastenkaitsija

Riihimäkeläinen professori Bluffo alias Pekka Kärkkäinen sanoo olevansa kaikissa liemissä keitetty esiintyjä. Hänen mielestään pikkujoulukansalla pieni hiprakka on esiintyjän kannalta vain hyvä asia.

– Show on yhteispeliä ja pienessä sievässä ihmiset ovat vastaanottavaisia. Mutta jos jengi on kunnolla kännissä, esiintymisotteen pitää olla tanakka, vähän kuin lastenkaitsijalla.

Kokemuksen kautta hän on oppinut, että yksi keikka illassa on pikkujouluaikaan riittävä.

– Esiintyjä tekee tunne-elämällään töitä. Laatu laskee, jos ei ehdi palautua. Ei siinä ole mitään järkeä juosta paikasta toiseen.

Kärkkäisen kaamein muisto liittyykin juuri siihen, että yhdeksi illaksi oli liikaa keikkoja.

– Oli neljä keikkaa samana iltana, joista kaksi eri bändien kanssa. Hyvä, että ehti yhdessä paikassa sanoa kissa.

Koko illan viihdyttäjä

Taikurikeikkaa heittävä Esko Tuovisen mukaan esiintyjä on yleensä juhlien jäänmurtaja, jonka tehtävä on kohottaa tunnelmaa.

Tilaaja haluaa usein esiintyjän olevan paikalla koko illan.

– Viihdytän yleisöä myös pöydissä. Esiintyminen on interaktiivista ja koko ajan pitää elää tilanteen mukaan.

– Esiintyminen on silloin mennyt putkeen, kun tuntuu siltä, ettei olisi tehnyt juuri mitään, summaa Tuovinen. (HäSa)

Sanottua pikkujouluista

Kännissä örveltävät työkaverit ovat mitä mainiointa viihdettä firman pikkujouluissa.

Nim. Saija

Parasta on, kun pomo mokaa itsensä totaalisti ja alaiset lausuvat tälle suoria sanoja, joita häpeävät jo seuraavana aamuna.

Nim. Jevski Pam Pam

Pikkujouluissa tarvitsee olla kunnon hurttia huumoria,paksummin aikuiseen makuun.Kiva yllätys olisi kotimainen artisti ja erittäin paljon hyvää ruokaa. Paljon pelejä ja mukavaa kisailua, ettei aika valu pöytien ääressä.

Nim. Mummu vaan

Kyllä pikkujoulut on kivoja kavereiden kanssa, työkavereiden kesken jo kimurantimpi juttu. Tänä vuonna olisi pitänyt lähteä laivalle. En voinut osallistua, koska todennäköisesti joutuisin hyppäämään yli laidan illan aikana. Noloa, kun ryypätään kovasti ja puhutaan juttuja, jotka myöhemmin kaduttaa ja ukot toisinaan hivauttelevatkin toisiaan.

Nim. Aika

Menot