Uutiset

Pikkujoulun erikoistarjous

Joka marraskuun loppu alkaa iltapäivälehdissä velloa sama puheenaihe. Julkkisnaiset ja -miehet pohtivat, saako pikkujouluissa pettää.

Vastaukset eivät tässä ole se mielenkiintoinen asia vaan kysymys. Sehän on aivan naurettava. Samalla voisi kysyä, saako juhannuksena pettää, saako kesäjuhlissa pettää, saako viikonloppuna pettää?

Pikkujouluja pidetään vuoden erikoisjuhlana, jolloin on aihetta pohtia, voiko tällaisena erikoispäivänä käydä vieraissa. Kysehän on pikkujouluista. Ei sitä lasketa.

Jokaisen juhliin menijän tulisi jo ennalta pohtia, pettääkö vai ei? Sietääkö pomon kännikourinnat? Mitä mieltä on työkavereiden ristiinnaimisesta?

Miksi ihmeessä tätä keskustelua edes käydään?

Jos pettää, niin pettää. Pikkujoulu ei ole yhtään sen oikeutetumpi syy pettää kuin mikään muukaan juhla ja tilanne.

Pikkujoulusta on Suomessa tehty ihmeellinen erikoistarjous, jossa saa vuoden edestä vapaasti rellestää, ryypätä, panna ja pusia. Ilman vastuuta. Myös sellaiset työntekijät, jotka eivät moisiin paheisiin muuten lankeaisi.

Ilmiö vastaa ruotsinlaivasyndroomaa tai opiskelijoiden haalaribileitä. Laivalla hyvin käyttäytyvistä suomalaisista tulee sikoja ihan vain sen vuoksi, että laivalla kaikki on sallittua. Sehän on ruotsinlaiva ja ollaan merellä, vähän niin kuin ei kenenkään maalla.

Kun laivalta astuu ulos, on jälleen oma normaali itsensä. Huonoa omatuntoa ei tarvitse potea, koska ”se” tapahtui laivalla. Ei sitä lasketa.

Koko keskustelu on väärillä urilla. Enää ei tiedetä mikä on oikein ja väärin. Tehdään omia sääntöjä, joissa on poikkeuspäiviä, jolloin poikkeukselliset asiat ovat sallittuja.

Saman tason keskustelua on näyttelijä Minna Haapkylän kommentti eräässä haastattelussa. Hän on sanonut ettei hän tiedä yhtään ihmistä, joka ei laittaisi hedelmien punnituksen jälkeen paria ylimääräistä appelsiinia pussiin. Samaan hengenvetoon toisaalla sanotaan, että on aivan oikein jäädä sairauslomalle, jos työnantaja vituttaa.

Jos lähdetään tälle linjalla, voidaan seuraavaksi gallupissa kysyä, onko oikein jättää vuokra maksamatta, koska joulun alla menee paljon rahaa ja veronpalautuksetkin on ennakkoon tuhlattu. Naurettavaa.

Jos näihin kysymyksiin erehtyy vastaamaan, että Haapkylän kaverit ovat varkaita ja pettäjät huorintekijöitä, on ihmeellinen niuhottaja.

Palataan vielä tähän parhaaseen kysymykseen, saako pikkujouluissa pettää.

– Saa, jos parisuhteessa kummatkin osapuolet ovat sopineet siitä, että pettäminen on sallittua.

– Ei, jos kunnioittaa omaa parisuhdettaan.

Tuulia Viitanen

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimittaja. tuulia.viitanen@hameensanomat.fi

ÄLÄYS:

Pikkujoulusta on Suomessa tehty ihmeellinen erikoistarjous, jossa saa vuoden edestä vapaasti rellestää, ryypätä, panna ja pusia.

Päivän lehti

5.4.2020