Uutiset

Pikkuleijonat juhli MM-pronssia Sotshissa

Suomen 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen kausi päättyi riemukkaasti.

Pikkuleijonat kukisti Venäjän niukasti 2–1 (2–0, 0–1, 0–0) MM-kisojen pronssiottelussa Sotshissa Venäjällä.

– Tämä oli pitkän prosessin tulos. Olimme henkisesti ja fyysisesti valmiita pelaamaan tänään voitosta ja halusimme pronssia enemmän kuin Venäjä. Olemme hävinneet Venäjälle tällä kaudella monta kertaa, mutta voitimme tärkeimmän pelin, kertoi Suomen 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Mika Marttila Leijonat.fi-sivustolla.

– Juuse Saros jatkoi maalilla huippuotteitaan ja Joel Kiviranta toi joukkueeseen paljon energiaa. Suorituksemme tässä turnauksessa oli nousujohteinen ja joukkue sai siitä hienon palkinnon, Marttila jatkoi.

Saroksen kausi oli loistava. Hän juhli HPK:ssa A-nuorten mestaruutta ja nyt tuli MM-pronssi. Kummassakin joukkueessaan juuri 18 vuotta täyttänyt Saros oli avainpelaaja. Pikkuleijonissa palkinnoksi tuli myös valinta MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Turnauksen paras puolustaja oli USA:n Steve Santini ja hyökkääjä Kanadan Connor McDavid.

MM-kisoissa Saros torjui jokaisen Suomen ottelun. Hänen torjuntaprosenttinsa oli huikea 94,56 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,86. Saros nosti osakkeitaan myös NHL:n varausrankingissa. On täysin mahdollista, että hänet varataan heti ensimmäisellä kierroksella NHL:n varaustilaisuudessa, joka pidetään 30. kesäkuuta New Jerseyssä. Saros on rankattu ikäluokkansa ykkösmaalivahdiksi Euroopassa.

Loistava alku

Suomin sai pronssiotteluun lentävän lähdön. Arttu Lehkonen vei pikkuleijonat johtoon 34 sekunnin pelin jälkeen. Hänen tarkka rannelaukauksensa painui Venäjän maalivahdin Igor Shestjorkinin taakse.

Jo ennen ensimmäisen erän puoliväliä Suomi johti 2–0. Otto Rauhala voitti hyökkäyspään aloituksen ja Kasperi Kapanen laukoi. Shestjorkin torjui Kapasen ensimmäisen kudin, mutta reboundille hän ei mahtanut enää mitään.

– Lehkosen nopea avausmaali vapautti peliämme ja saimme otteisiimme tiettyä rentoutta ja myös peliviisautta, Marttila tuumi.

Venäjän toisen erän kavennus oli Vladimir Katshjovin käsialaa. Hän ujutti kiekon Saroksen välistä maaliin läpiajonsa päätteeksi.

– Kaksi erää peli oli meillä hienosti hanskassa. Venäjä ei saanut pahoja paikkoja ja meillä oli tilaisuuksia lisätä johtoamme, Marttila näki.

Kolmannen erän Suomi puolusti järkevästi johtoaan, eikä ollut missään vaiheessa hätää kärsimässä.

Suomen parhaina pelaajina palkittiin Saros, puolustaja Mika Ilvonen ja hyökkääjä Artturi Lehkonen.

Kanada…mestariksi

Kanada pudotti USA:n 18-vuotiaiden valtaistuimelta. Se voitti tiukan loppuottelun maalein 3–2. USA oli voittanut neljä edellistä mestaruutta.

Ensi vuonna 18-vuotiaiden MM-kisat pelataan Suomessa. Pelipaikkakunnat ovat Lappeenranta ja Imatra. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic