Uutiset

Pikkuparlamentin panopticon

Tällä viikolla käyttöönotetun eduskunnan uuden lisärakennuksen esittely televisiossa sai minut tarttumaan Michel Foucaultin loistavaan ”Tarkkailla ja rangaista”-kirjaan. Luulin nähneeni tv-ruudussa jotain oudon tuttua, enkä ollut väärässä. Uusi lisärakennus on kuin onkin rakennettu vuonna 1791 visioitua täydellistä vankilaa, panopticonia, mukaillen.

Englantilaisen Jeremy Benthamin keksintö on pirullisen yksinkertainen: pyöreä rakennus, jonka sisäpihan keskipisteessä on tarkkailijoiden torni.

”Tornia ympäröivä rakennus on jaettu selleihin, joista jokainen ulottuu poikki koko rakennuksen; jokaisessa sellissä on kaksi ikkunaa, toinen sisäänpäin kohti tornin ikkunoita; toinen ikkuna on ulospäin ja sen kautta valo pääsee sellin lävitse. Näin tarvitsee vain sijoittaa yksi valvoja keskustorniin ja sulkea jokaiseen selliin hullu, potilas, vanki, työläinen tai koululainen. Vastavalon turvin voidaan tornista kehärakennuksen selleihin suljetut pienet hahmot nähdä tarkasti. Jokainen selli vastaa pientä näyttämöä ja jokainen näyttelijä on yksin täysin yksilöityneenä ja jatkuvasti näkyvissä”

”Kirkas valo ja valvojan katse vangitsevat paremmin kuin pimeys, joka viime kädessä antaa näkösuojan.Näkyvyys on ansa.”

Totaalista tarkkailua

Vielä 213 vuotta keksimisensä jälkeenkin panopticon on kuin fasistin märkä uni.

Jokainen panopticoniin suljettu ihminen on nähtävillä koko ajan, eikä tarkkailtava voi tietää tarkkaillaanko häntä oikeasti vai ei. Hänen on vain elettävä kuin hän olisi koko ajan valvovan silmän alla. Illuusio totaalisen vallan alla elämisestä tekee todellisen vallankäytön tarpeettomaksi.

Tahallista tai tahatonta, niin rakennuksen suunnitellut arkkitehti on onnistunut luomaan panopticonin sinne, missä sitä eniten tarvitaan.Toivottavasti pelko jatkuvasta tarkkailun alaisena olemisesta saa uuteen rakennukseen muuttavat 300 kansanedustajaa ja näiden avustajaa harkitsemaan entistä tarkemmin mitä pitäisi tehdä tilaamatta tuleville fakseille tai kannattaako valtionavustuksia antaa omalle vai toisten golfkentille.

Tämän viikon uutisia siitä, miten kansanedustajia on ollut vaikea saada siirtämään työhuoneitaan Arkadianmäen paksujen graniittimuurien suojasta pikkuparlamentin panopticoniin ymmärtää nyt ehkä hieman paremmin.

(Lainaukset Tarkkailla ja rangaista -kirjasta)

Mainos