Uutiset

Pikkupoikien tulitikkuleikit syynä ruokohelpipaalipaloon

Poliisi epäilee kahden alaikäisen pojan sytyttäneen ruokohelpikasan vanhan sokeritehtaan tontilla Turengissa.

Juttu ei ole vielä täysin ratkennut, mutta poliisilla on tiedossa ainakin osa porukasta, joka ruokohelpikasassa on ollut leikkimässä.

-Asia on vielä vähän auki. Kun kyse on lapsista, asiaa hoitaa Ankkuri-projekti, kertoo ylikonstaapeli Esko Paloniitty Hämeenlinnan poliisista.

Paloniityn mukaan periaatteessa lapsikin joutuu vastuuseen tekemisistään. Kukaan ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tiedä, kuka maksaa ja mitä maksaa.

Palo sai alkunsa tiistai-iltapäivänä.

Palavat paalit dipattiin veteen
Pikkupoikien leikit ruokohelpikasassa aiheuttivat kalliin sammutusoperaraation.

Tulipaloa sammutettiin tiistai-iltapäivästä keskiviikkoiltaan asti. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ruokohelpikasassa sammutustöitä painoi 15 palomiestä- ja naista sekä kolme telakaivinkonetta. Keskiviikkona sammutustyö jatkui kahdella kaivinkoneella ja pyörökuormaajalla sekä 15 palomiehellä.

Vettä Ahilammesta haettiin säiliöautoilla keskiviikkoaamuun asti. Sen jälkeen käytössä oli vesiasema ja palokunnan vesipiste, joista vettä riitti.

Keskiviikkona hehtaarin alue sokeritehtaan takana oli muuttunut lammeksi, josta nousi käryäviä paalikasoja. Palomiehet ruiskuttivat paaleja vedellä, jonka jälkeen kaivinkoneet upottivat savuavat paalit maassa lilluvaan veteen.

Päivystävä palomestari Martti Paananen laskeskeli, että vettä oli kulunut keskiviikkoiltapäivään mennessä 3 miljoonaa litraa.

-Kyllä tämä on erilainen sammutustyö kuin yleensä. Ilman kaivinkoneita hommasta ei tulisi mitään.

Kallis lasku pelastuslaitokselle
Pelastuspäällikkö Petri Talikan mukaan palon sammutustyö maksaa henkilöstön palkan, palkkiot ja sopimuspalokuntien korvaukset. Lisäksi pelastuslaitos maksaa urakoitsijoille, jotka painoivat pitkää päivää sammutustöissä.

-Tarkkaa summaa en osaa tässä vaiheessa sanoa. Mutta kyllä tässä tapauksessa korvaukset ovat kohtuullisen isot, Talikka arvioi.

Koneurakoitsijoille pelastuslaitos maksaa siihen asti, kuinka pitkään pelastustyö on käynnissä. Kun jälkiraivaustyö alkaa, vastuu kustannuksista siirtyy Vapolle, jonka ruokohelpeistä on kyse. Vapo otti valvonnasta ja raivauksesta vastuun keskiviikkoiltana.

Talikan mukaan tuhannen tonnin ruokohelpipaalien tulipalo oli suurehko ja pitkäkestoinen sammutustyö, joita ei vuosittain ole montaa.

-Kyllä tämä menee tänä vuonna top 5:een. (HäSa)