Uutiset

Pikkurahalla kaiken yläpuolelle

Viime viikolla onnistuneesti tehty maailman ensimmäinen yksityinen avaruuslento oli paitsi historiallinen tapahtuma, niin myös osoitus siitä, että avaruuslentoihin ei tarvitakaan isoa ja kallista valtion organisaatiota.

Menestys ei ollut sattumaa, sillä aluksen on suunnitellut legendaarinen lentokonerakentaja Burt Rutan, jonka piirustuslaudalla on syntynyt mm. ensimmäisenä maailman ympäri ilman välilaskuja lentänyt Voyager-lentokone.

Kun ilmakehässä kaikki mahdollinen oli saavutettu, suuntasi Rutan katseensa ylöspäin ja neljän vuoden ja vain 20 miljoonaa dollaria maksaneen avaruusohjelman jälkeen Mike Melvillin ohjastama SpaceShipOne nousi sadan kilometrin korkeudelle, avaruuden laidalle.

En tunne tarkasti Nasan budjettia ja kulurakennetta, mutta 20 miljoonaa on siellä taskuraha, jolla olisi ehkä saatu kehitettyä entistä tehokkaampi kansi avaruusvessanpönttöön, uusi maku astronauttien tuubiruokasarjaan tai asiantuntijamietintö yksityisten avaruuslentojen mahdottomuudesta.

Vaikka Microsoft ei yrityksenä miellytäkään, niin hattua täytyy nostaa Paul Allenille, ohjelmistojätin toiselle perustajalle ja yksityisen avaruuslennon rahoittajalle.

Avaruusasioista innostunut Allen olisi sijoittamallaan 20 miljoonalla dollarilla voinut käydä kerran avaruudessa venäläisten matkassa. Avaruuteenhan pääsee jo nyt jokainen halukas, jolla on iskeä tarpeeksi korkea pino dollareita Venäjän konkurssin partaalla horjuvan avaruushallinnon pöydälle.

Allen valitsi kuitenkin toisen tien ja päätti yrittää tehdä avaruuslennoista arkipäivää niin itselleen kuin muillekin. Koko SpaceShipOne-hankkeen taustalla on halu kehittää matkustaja-alus, jolla kuka tahansa voisi muutaman tuhannen dollarin hinnalla käydä kokemassa muutaman minuutin ajan painottomuutta ja katsomassa, kuinka pieni planeettamme kaareutuu sata kilometriä alempana.

Muutama tonni on iso edelleen iso raha, mutta ehkä sen voisi sijoittaa johonkin tyhmempäänkin.

Avaruuteen on nyt tunkua, sillä vuoden loppuun asti on jaossa 10 miljoonan dollarin Ansari X -palkinto sille ryhmälle, joka onnistuu ensimmäisenä rakentamaan aluksen, jolla kolme astronauttia voi käydä avaruudessa. Aluksen todellinen lentokyky on todistettava tekemällä kaksi avaruuslentoa kahden viikon sisällä. Siihen ei edes Nasa pysty.

Ainakin 27 ryhmää tavoittelee himoittua palkintoa ja paikkaa ilmailun historiassa.

Suurin osa harrastajien aluksista tuskin nousee edes ilmaan, mutta joukossa on myös vakavia yrittäjiä. Valitettavasti koelennot ovat riskialttiita ja avaruuslennoissa vaarat ovat vielä useita kertoja muuta ilmailua suurempia.

Jokainen hankkeissa mukana oleva tietää, että jo ensilento voi päättyä kohtalokkaasti, sen ei vain anneta haitata. Ilmassa on nyt samanlaista pioneerihenkeä kuin sata vuotta sitten, kun ensimmäiset ilmaa raskaammat lentolaitteet saatiin elementtiinsä.

Tällä uudella vuosituhannella lähes kenestä tahansa voi tulla avaruussankari.

Jani Suhonen

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien monimediatiomittaja

jani.suhonen@hameensanomat.fi