fbpx
Uutiset

Pilakuvakohua käytetään hyväksi

Profeetta Muhammadia esittävien pilakuvien julkaisusta tanskalaisessa Jyllands Postenissa alkunsa saanut kohu on paisunut paisumistaan.

Rajut mielenilmaukset ovat jatkuneet jo viikkoja eikä niiden loppua ole näköpiirissä. Läntisestä katsannosta harmittoman oloisesta asiasta lähtenyt tapahtumien vyöry saattaa jättää jopa pysyvät jälkensä lännen ja islamilaisen maailman suhteisiin.

Mellakat islamilaisissa maissa kohdistuivat aluksi Tanskaan, mutta osansa ovat saaneet myös muut Pohjoismaat, Yhdysvallat ja kaikki mikä edustaa länsimaita.

Pilakuvakohua käytetään monin tavoin hyväksi ja toistaiseksi hämärän peitossa olevien tarkoitusperien saavuttamiseen. Mellakat eivät olisi voineet levitä näin laajalle, jos niitä ei olisi järjestelmällisesti ja ehkä jopa valtiojohtoisesti lietsottu. Tanska on vain syntipukki.

Maltti on arvossaan molemmin puolin epäselvän rintamalinjan. Opetus on sellainen, että on arvoja, joita pitää kunnioittaa kulttuurirajoista välittämättä. Yksi niistä on ehdoton irtisanoutuminen kaikkinaisesta jumalanpilkasta.

Keskusrikospoliisi epäilee Muhammad-kuvia julkaisseita suomalaistahoja rikoksesta.

Kuvien julkaisulle internetissä ei pidä antaa liikaa painoarvoa. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sortui Torinon kisamatkalla lievään hätävarjelun liioitteluun pyytäessään anteeksi julkaisua.

KRP:n mukaan poliisi laajentaisi tutkinnan myös sanomalehtiin, jos kuvia julkaistaisiin niissä. Uhkauksen makuinen muistutus on tarpeeton.

Tanskan hallitus ja myös pääministeri Matti Vanhanen ovat olleet oikealla linjalla pidättäytyessään neuvomasta tiedotusvälineitä, joiden pitää itse tietää mikä on oikein ja soveliasta.

Lehdistön itsesäätelyperiaate on vakiintunut tapa valvoa sen toimintaa.

Vetoaminen sananvapauteen on kaikunut kuuroille korville islamilaisissa maissa, mikä ei ole ollenkaan yllättävää. Sellaista on vaikea ymmärtää mitä itsellä ei ole.

Tiedotusvälineiden toiminta on useissa islamilaisissa maissa vahvasti valtion kontrollissa.

Profeetta Muhammadin kaikki kuvaaminen on islamin säännösten mukaan ankarasti kielletty. On kuitenkin pahanlaista jälkiviisautta väittää, että asia olisi pitänyt olla kirkkaana mielessä Jyllands Postenin toimituksessa. Kun lehti teki julkaisupäätöksensä, sillä ei ollut harmaata aavistustakaan, mikä kohu siitä voisi seurata.

Raskaammin islamilaisten uskontoa ovatkin loukanneet lehdet ja muiden muassa italialainen oikeistoministeri, jotka ovat ehdoin tahdoin hekumoineet kuvien julkaisulla – muka sananvapauden nimissä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kirje muslimilehtien päätoimittajille oli perusteltu, etenkin kun siinä puututtiin väkivaltaan, jota pilakuvakohusta on seurannut.

Väkivaltaisuuksilla on ollut raskas hintansa. Niissä ei ole vältytty kuolonuhreilta, joista yksi oli 8-vuotias poika Pakistanin Peshawarissa. Hän menehtyi raivoisan väkijoukon mellakassa.

Menot