Uutiset

Pilkkijä lähtee jäille satoi tai paistoi

Ritva Hakkola käy kilpailuissa aina viikonloppuisin ja väliin viikkollakin.

Hauholainen Ritva Hakkola on niin innokas pilkkinainen, etteivät häntä pakkaset, lumet eikä räntäsade estä lähtemästä jäille. Mutta ensimmäisten joukossa syksyllä ja viimeisten joukossa keväällä hän ei jäälle lähde.

Jäille voi mennä vielä siinä vaiheessa, kun jää mustenee. Haurastuminen alkaa viimeistään silloin, kun vesi nousee jäälle.

– En mene koskaan enää jäälle siinä vaiheessa, kun jää menee puikoille. Kairatessa sen huomaa, ettei ole terveellistä mennä. Jää alkaa pitää kahinaa ja tuntuu erilaiselta.

Nyt pääsiäinen oli myöhään, joten pääsiäisen alla näytti oleva aivan viimeisiä aikoja pilkille pääsemiseen. Kevät on ollut selvästi myöhässä, sillä talvella oli kipakoita pakkasia ja jäät ovat olleet yllättävän vahvoja pitkään.

Kilpailuja on joka viikonloppu

Ritva Hakkola on kokenut kalanainen, joka on tänä talvena voittanut Pohjoismaiden mestaruuden Ruotsin Norbottenin Norsjössä pidetyissä pilkkikisoissa.

Suomen kolme parasta pääsee jatkoon PM-kisoihin kuudessa sarjassa. Norsjön reissu oli Hakkolalle neljäs PM-kisa.

– Kalastusinnostuksen olen saanut isältäni jo lapsena, sillä isä oli kova kalamies.

Hakkola kertoo käyvänsä talvisin pilkillä pari kolme kertaa viikossa. Kilpailuihin hän osallistuu vähän joka viikonloppu ja väliin viikollakin.

Hauholla on usein omia kisoja, joita Hakkolan seura Hauhon urheilukalastajat järjestää. Pitäjässä on hyvä kilpailla, kun siellä on paljon Hauhonselän ja Iso-Roineen kaltaisia hyvä kalavesiä.

– Kyllä harjoitusta on tullut, Ritva Hakkola sanoo.

Yksi avanto ja kymmeniä kaloja

Vanajavedelle Hämeenlinnan eläkkeensaajien kauden viimeisiin pilkkikilpailuihin Hakkola lähtee hiukan jännittäen sitä, saako Lusin lahdelta ollenkaan kalaa.

– Aina silloin jännittää, kun tulee vieraaseen paikkaan. Ihan hyvin täältä silti kalaa sai. Pieni hetki meni aluksi, että piti haeskella kalaa.

Vanajavesi kuitenkin osoittautuu maineensa veroiseksi hyväksi kalajärveksi. Suuren suuria saaliskalat eivät ole, mutta naapurin kissa saa reippaasti maistiaisia.

Yhdestä ainoasta avannosta Hakkola laski nostaneensa 70-80 kalaa. Koko 6,99 kilon saalis tuli loppujen lopuksi pieneltä alalta, vaikkei sentään yhdestä ainoasta avannosta.

– Osa oli vanhoja reikiä, ettei tarvinnut uusia kairata.

Kaksi kovaa vastusta miehille

Saaliillaan Ritva Hakkola voittaa eläkkeensaajien kisan naisten sarjan ja tulee myös miehet mukaan lukien koko kisan toiseksi. Onni Tuomisen voittosaalis painaa vain hieman enemmän, 7,05 kiloa.

Hakkolan kalastuskaveri Pertti Koskinen tulee miesten sarjan kolmanneksi. Kilpakumppanit kehuvat ihailevasti, että toisinaan Ritva Hakkola voittaa myös miehet.

Jos kilpailussa on vain kaksi naista, naiset osallistuvat miesten sarjaan. Onpa käynyt niinkin, että Ritva Hakkola ja hämeenlinnalainen Ros-Mari Salmenoja ovat voittaneet kahdestaan kaikki miehet.

– Se lämmittää enemmän kuin takka, Ros-Mari Salmenoja hymyilee.

Jäiden sulamisen jälkeen Hakkolan harrastus jatkuu venepilkillä ja Hauhon urheilukalastajien keväisillä ja syksyisillä retkillä siikaongelle merelle. Tänä vuonna siikaretken kohteena on Dragsfjärd. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020