fbpx
Uutiset

Pilkottu mato saa kalan koukkuun

Mato kannattaa panna poikki, ei koskaan kokonaisena koukkuun. Niin vakuuttaa kalakummi Veikko Mökkälä pujottaessaan siimaa kohon läpi Matilda Myllymaan avuksi.

– Koukun pää saa vaikka näkyä, se ei haittaa. Mutta jos mato kiemurtelee kokonaisena, kala maistelee sitä eikä jää koukkuun, Mökkälä lisää.

Mökkälä ja Ari Matinmäki kalakummeina tietävät, että kalastaminen on monelle nuorelle vieras laji. Toukan pujottaminen koukkuun voi ylittää ällötyskynnyksen niin, ettei kalastuksessa päästä alkua pidemmälle.

Kalakummit kiertävät kouluilla kertomassa kalastuksesta, vetävät kalakerhoja ja järjestävät kalastuspäiviä.

Saksi halki rapuveitsellä

Samalla kun kesäonget rakentuvat, pääsee osa paikalla olevista Janakkalan alakoulujen oppilaista jo valmiin saaliin kimppuun. Mika Soramäki näyttää, kuinka täpläravun saksi halkaistaan rapuveitsellä, jotta liha saadaan ulos.

Jokaisessa pöydässä näyttää löytyvän yksi ravunsyöntikonkari ja ainakin yksi yhtä intohimoinen ravunsyönnin vastustaja.

– Ei, kuuluu yksiselitteisesti Anni Alaspään suusta, kun vieruskaveri Tuomas Huilla tarjoaa hänelle saksea.

Konkarit toukkatiskillä

Matinmäki ja Mökkälä kertovat olevansa kalastustarviketiskin kohdalla kuin karkkikaupassa. Syötiksi tarkoitettuja toukkia värjätään elintarvikevärillä, sillä eri kalat käyvät paremmin tietynvärisiin syötteihin. Ahven pitää esimerkiksi punaisesta ja lahna keltaisesta.

– Kaupassa myydään 50 toukan purkkeja. Siitä vaan sitten valitsee, mitä kaikkia värejä tahtoo, Matinmäki sanoo.

Kesäonkipaja ja ravunsyönti olivat osa koululaisristeilyä, jonka järjestivät tällä viikolla Viestejä Vanajavedellä -hanke, Hämeen kalatalouskeskus, Kuhaveljet, Arx ja Harvialan osakaskunta. (HäSa)

Nuorten onkipäivä Linnan rannassa sunnuntaina kello 13–16.

 

Menot