Uutiset

Pilleriabortti syrjäyttämässä nopeasti kaavintaa Kanta-Hämeessä

Lääkkeiden käyttö aborttien teossa on nopeasti yleistynyt Suomessa. Kanta-Hämeen keskussairaalassa alle yhdeksän viikkoa kestäneiden raskauksien keskeytyksistä jo lähes kaksi kolmannesta tehdään pillereillä.

Viime vuonna Kanta-Hämeen keskussairaalassa keskeytettiin pillereillä 120 ja kirurgisesti 54 raskautta. Lääkkeillä keskeytys mahdollistui vuosituhannen vaihteessa.

– Lääkkeellistä raskauden keskeytystä on pidetty riskittömämpänä kuin kirurgista kaavintaa. Tulehdusriskiä on pidetty pienempänä, mutta nyt jotkut tanskalais- ja ruotsalaistutkimukset ovat antaneet kuitenkin aihetta tarkistaa ajatusta, sanoo naistentautien osaston osastolääkäri Mauri Merikari.

Valtaosa potilaista haluaa pilleriabortin, jolloin keskeytys tapahtuu käytännössä kotona. Potilaat voivat kuitenkin valita nukutuksessa tehtävän kaavinnan, jota käytetään yhä yli yhdeksän viikkoa kestäneiden raskauksien keskeytyksissä vähintäänkin jälkitoimenpiteenä.

Aborttien määrä kasvaa jatkuvasti hiljalleen. Katumuspillerien eli jälkiehkäisypillerien reseptivapaus ei ainakaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa ole vähentänyt aborttien määrää. Abortti-potilaista nuorimmat ovat 13-vuotiaita. (HäSa)