Kanta-Häme Uutiset

Pimeys kiristää otettaan enää muutamia minuutteja ja sitten päivä pääsee ahmimaan valoa — Lupaako meteorologi valkean joulun

Päivä lyhenee enää kuusi minuuttia Helsingissä. Yhdeksän vuorokauden kuluttua maapallo ryhtyy oikaisemaan ryhtiään kohti aurinkoa. Mutta miltä näyttää joulusää?
Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Vuosituhannen kylmintä joulua vietettiin vuonna 2002, jolloin pakkasta oli maan eteläosissakin vähintään 20 astetta. Tänä vuonna joulusta ei ole tulossa yhtä jäätävä, lupaa Ilmatieteen laitos.

– Suomeen on muodostunut melko vahva korkeapaine, joka antaa huonosti periksi, kertoo Lännen Medialle meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta.

Kuulostaa arvoitukselliselta, eli mitä se tarkoittaa?

– Sää on kylmenemässä. Jouluna eteläisiinkin osiin maata on luvassa pientä pakkasta. Ei ainakaan lauhaa, keli näyttäisi tavallista vähäsateisemmalta, Mustala täsmentää.

– Voisi sanoa, että joulun sää on talvinen. Todennäköisesti maa on valkoinen myös aivan etelässä ja lounaassa. Mitään suuria määriä lunta ei ole luvassa, mutta sen verran, että maisema muuttuu valoisammaksi.

Etelässä pakkanen pysyttelee joulunaikaan Mustalan arvion mukaan 2–4 asteen paikkeilla. Jyväskylän, Oulun ja Rovaniemen korkeudellakin ennuste pyörii kymmenen pakkasasteen paikkeilla. Jyväskylästä ylöspäin joulu on luminen.

Valkea pakkasjoulu koko maahan kuulostaa jouluisalta.

– Tältä mallit näyttävät nyt, ja niiden pohjalta arvailen joulun tilannetta. Varmaksi mitään ei voi sanoa, Mustala muistuttaa.

Yhdeksän päivää pimenee

Hyviä uutisia seuraa lisää. Pimeys on hellittämässä otettaan päiväpoloisesta jo yhdeksän vuorokauden kuluttua täällä pohjolan peränurkilla.

Tänään torstaina päivän pituus Helsingissä on viisi tuntia ja 55 minuuttia. Pääkaupunkiseudulla vuorokaudesta siis yli 75 prosenttia vietetään hämärässä tai pimeässä, ja tilanne on silti maan valoisin.

Turkulaisilla päivän pituutta on tänään viisi minuuttia vähemmän kuin helsinkiläisillä. Porilaiset ja tamperelaiset kituvat pimeässä tänään peräti 27 minuuttia, oululaiset tunnin ja kahdeksan minuuttia, kajaanilaiset tunnin ja 40 minuuttia ja rovaniemeläiset kolme tuntia ja 29 minuuttia kauemmin kuin pääkaupungissa asuvat.

Piina on kuitenkin lopuillaan. Talvipäivän seisaus osuu tänä vuonna joulukuun 22. päivään, jonka jälkeen maapallo ryhtyy oikomaan asentoaan suhteessa aurinkoon.

Helsingissä tämä tarkoittaa sitä, että pimeys syö päivän pituudesta enää kuusi minuuttia. Tämän jälkeen jokainen päivä on taas valoisampi aina kesäpäivän seisaukseen saakka, joka vuonna 2019 osuu kesäkuun 21. päivälle.

Päivä pitenee aluksi vain sekunteja, mutta vauhti kiihtyy kevättä kohti. Kuukauden kuluttua päivä on Helsingissä jo yli puoli tuntia pidempi ja Rovaniemellä lähes puolitoista tuntia pidempi kuin tänään torstaina.

Kunnon talvi tammi–helmikuussa

Luminen joulu on Suomessa huomattavasti yleisempi kuin lumeton joulu. Ilmatieteen laitoksen mukaan jouluna pohjoisessa lunta on tyypillisesti lähes 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessakin 5–10 senttiä.

Ilmaston lämpeneminen on siirtänyt lumipeitteen tuloa myöhäisemmäksi. Lounais-Suomi ja maan eteläinen rannikko ovat joulunaikaan Suomen vähälumisimpia alueita, sisämaassa kaksi kolmesta joulusta on valkea.

Saaristossa valkeaa joulua saadaan viettää keskimäärin joka toinen vuosi.

– Maanantaina sää muuttuu hieman epävakaisemmaksi ja Suomen ylle työntyy etelästä mantereista, kylmää ilmaa. Tämä voi tuoda pieniä lumisateita mukanaan, arvioi meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta.

– Tämän jälkeen on luvassa poutaisempaa korkeapainetta.

Kunnon talven tuloa etelään kokenut meteorologi ei ryhdy ennustamaan.

– Keskimäärin kylmintä aikaa Suomessa on tammikuun jälkipuoli ja helmikuun alkupuoli. Tämä vaihtelee kuitenkin hirveän paljon eri vuosina ja esimerkiksi viime vuonna talvi alkoi kunnolla vasta helmikuun puolenvälin jälkeen, Mustala sanoo.

Menot