Uutiset

PIN-koodin näppäily pikkuostoksissa ei ole tulevaisuudessa tarpeellista

Lontoon olympialaisten uskotaan tarkoittavan urheilullisten läpilyöntien areenan lisäksi uutta aikakautta maksamisessa. Myyntikojujen ja ravintoloiden ruuhkien toivotaan helpottavan sillä, että antennisirulla varustettuja maksukortteja vain vilautetaan maksupäätteiden ohi. Ilman PIN-koodin näppäilyä voi maksaa alle 20 punnan tai 25 euron ostoksia.

Ulkomailla puhutaan ”kosketuksettomasta” (contactless) maksamisesta. Suomessa Luottokunta on ottanut käyttöön termin lähimaksaminen, mutta myös pikamaksamisesta puhutaan. Kuluttajat kuitenkin epäilevät uutta systeemiä .

– Olen kuullut asiasta, mutta mielestäni se on ihan turhaa. Lisää mahdollisuutta korttien väärinkäytölle, näkee Tiiriön First Cornerin lounasruuhkassa kortilla maksava Antti Parkkinen.

Tiskin toisella puolella maksua vastaanottava ravintolayrittäjä Mikko Juusola suhtautuu avoimemmin.

– En tiedä lähimaksamisesta ja varsinkaan sen teknisestä puolesta tarpeeksi, mutta olisihan se hyvä lisä, jos nopeuttaa maksamista. Ideana pidän sitä hyvänä, eivätkä turvallisuusasiatkaan ole ensimmäisenä mielessä. Siihen puoleen on aivan varmasti panostettu, Juusola uskoo.

Kaksivaiheista

Luottokunta on aloittanut Suomessa lähimaksamisen markkinoinnin. Luottokunnan Lounaskortti on ensimmäinen kortti, jossa siihen on valmius.

– Maksamisen yleistyminen on kuitenkin kaksivaiheinen juttu. Jotta markkina syntyy, pitää olla sekä maksupäätteitä että kortteja, muistuttaa Luottokunnan myyntijohtaja Jukka Koivu.

Suomi tulee Koivun mukaan lähimaksamisen jälkijunassa.

– Englannissa Barclays-pankki on laskenut liikkeelle jo kuusi miljoonaa korttia ja esimerkiksi Italiassa ja Puolassa ollaan paljon Suomea pidemmällä.

– Pankit ovat isossa roolissa. Lähimaksamisen mahdollistavan antennin laitto korttiin maksaa, Koivu toteaa.

Hän uskoo, että parissa vuodessa lähimaksaminen on täälläkin arkipäivää. Luottokunta aloittaa uusien maksupäätteiden markkinoinnin toden teolla kesään mennessä.

– Maksupääte kestää keskimäärin 3–4 vuotta ja uusissa laitteissa valmius lähimaksamiseen jo löytyy.

Vuonna 2014

OP-Pohjola on ensimmäinen pankkiryhmä, joka tuo uudet kortit markkinoille. Lanseeraus on suunniteltu syksylle.

– Kun joku avaa pelin, kilpailijat tulevat nopeasti perässä, uskoo OP-Pohjolan yksikönpäällikkö Petri Aalto.

– Uusien korttien roll-out on pitkällinen prosessi, mikä tapahtuu nykyisen debit-korttikannan uusimisen yhteydessä. Vuonna 2014 Suomessa on jo hyvä antennikorttien ja päätteiden kanta.

Turvallisuuteen alan ammattilaiset luottavat varauksetta.

– Aika ajoin joutuu antamaan PIN-koodin pientenkin ostosten yhteydessä. Muutaman euron ostoksissa lähimaksaminen on kuitenkin tosi näppärää, Petri Aalto sanoo.

Luottokunnan Jukka Koivu kuittaa urbaanilegendoiksi epäilyt siitä, että baaritiskillä heiluteltavasta antennikortista voitaisiin joko vahingossa tai tarkoituksella imaista rahaa.

– Sellainen ei ole edes teoriassa mahdollista. Kortti pitää viedä sentin päästä maksupäätettä.

– Rikolliset eivät myöskään ole kiinnostuneet alle 25 euron summista. Mieluummin pyritään ostamaan Rolex väärennetyllä luottokortilla, Koivu toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic