fbpx
Uutiset

Piparminttu ja kaneli piristävät ratin takana

Kahvi ei välttämättä ole läheskään paras keino pysytellä virkeänä ratin takana, paljastaa tuore amerikkalaistutkimus.

West Virginian yliopistossa tehty tutkimus suosittelee sen sijaan käyttämään piristykseksi piparminttua ja kanelia. Näiden tuoksun on todettu stimuloivan hermojärjestelmää niin, että motivaatio ja suorituskyky paranevat, valppaustaso nousee ja väsymys vähenee.

Tutkimukseen osallistuneet opiskelijat nuuskivat piparmintun ja kanelin tuoksuja 30 sekunnin ajan 15 minuutin välein simuloidussa ajotilanteessa. Verrokkina oli testihenkilöitä, jotka eivät saaneet lainkaan haisteltavaa.

Tutkimusta johtanut tohtori Bryan Raudenbush toteaa tulosten vahvistavan, että piparmintun ja kanelin ajoittainen nuuskiminen voi lisätä kuljettajien valppautta ja tarkkuutta ja vähentää siten ajoväsymyksestä aiheutuvia riskejä.

STT

Länsi-Australian kouluihin farkkukielto

Luulisi, että maailmassa olisi paheellisempiakin asioita kuin farkkuvaatteet. Toista mieltä ovat kuitenkin Länsi-Australian osavaltion kouluviranomaiset.

Osavaltio aikoo kieltää farkkujen käytön kouluaikana yläasteilla ja lukioissa. Määräystä perustellaan sillä, että farkkukangas kuulemma liittyy hauskanpitoon.

– Farmarit liittyvät viikonlopun viettoon ja vapaa-aikaan. Farkkuja ei voi mitenkään hyväksyä kouluissa, ja me yritämme kohottaa tasoa, lausui osavaltion opetusministeri Ljiljanna Ravlich.

Länsi-Australian yläasteiden ja lukioiden farkkukielto astuu voimaan ensi vuoden alussa.

STT

Kohtuullisen turha piiritys

Sveitsin Zürichissä on näytelty erikoinen piiritysdraama. Juustomaan tv esitti suorana lähetyksenä seitsemän tuntia kestäneen piirityksen, jonka aikana poliisi yritti turhaan saada yhteyttä ryöstettyyn pankkiin.

Lopulta ilmeni, että sadan poliisin joukko piiritti pankkia täysin turhaan – rosvo oli ehtinyt paeta ennen virkavallan saapumista.

Kohtuullisen vähän dramatiikkaa sisältänyt tv-draama lähetettiin Credit Suisse -pankin ulkopuolelta. Pankin turhan piirityksen lisäksi poliisi määräsi kaupunginosan asukkaat pysymään poissa kaduilta.

Poliisi oletti, että rosvolla oli pankissa kolme panttivankia. Kolme työntekijää oli kuitenkin lukinnut itsensä takahuoneeseen, jonne voro ei päässyt. Pattitilanne kesti seitsemän tuntia, koska takahuoneen kolmikko ei tiennyt, oliko rosvo vielä pankissa vai ei.

Nolo tilanne selvisi loppujen lopuksi, kun poliisi teki näyttävän rynnäkön tyhjään pankkisaliin. Karkuun livahtanutta pankkiryöstäjää ei ole tavoitettu.

STT

Menot