Uutiset

Piratismia ei kitketä pikkutekijöitä jahtaamalla

Musiikin lataaminen netistä oli vuosituhannen vaihteessa hidasta, mutta palkitsevaa puuhaa.

Sen sijaan, että olisi tilannut kokonaisen albumin sikana säkissä ulkomailta, saattoi verkosta ladata yksittäisen maistiaisen muutamassa minuutissa. Jos kappale oli hyvä, hankki koko kiekon, mikäli ei kolahtanut, jäi levy ostamatta.

Musiikkiteollisuuden vinkkelistä lataaminen oli tekijänoikeudella suojatun materiaalin varastamista, mutta kaikki liikenevät rahansa levyihin käyttäneen kuluttajan näkökulmasta kyse oli tuotteen koekuuntelusta. Anttilan Top Ten -osastolta kun ei löytänyt juuri Popedaa kummempaa. Halu löytää uutta musiikkia sai käyttämään Napster-tiedostonjako-ohjelmaa, koska yhtä näppärää laillistakaan keinoa ei ollut.

Napsterin kultakausi kesti vain pari vuotta. Palvelun kaatamisessa ansioitui Metallican rumpali Lars Ulrich, joka haastoi palvelun oikeuteen yhtyeen Disappear-kappaleen jakamisesta ennen virallista julkaisua.

Siitä alkoi viihdeteollisuuden yhä jatkuva sota musiikkia, elokuvia ja pelejä levittäviä piraatteja vastaan. Viimeisin suuri hyökkäys on ruotsalaisen Pirate Bay -palvelun käyttäjiä kohtaan. Tällä hetkellä 28 suomalaista odottaa tuomiota Chisun musiikin laittomasta levittämisestä piraattipalvelussa. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen vaatimien korvaussummien arvioidaan olevan muutamia satoja, ehkä jopa tuhansia euroja jokaista albumia levittänyttä kohden.

Korvausvaateet ovat oikeutettuja, mutta mitään varsinaista hyötyä tällaisesta muutaman satunnaisen pikkupiraatin käräyttämisestä ei ole. Nämä taloudellista hyötyä teostaan tavoittelemattomat rikolliset nyt vain sattuivat käyttämään palvelua väärään aikaan, ja TTVK päätti tehdä heistä varoittavan esimerkin.

Haaviin tarttuneiden lataajien nappaaminen on piratismin kitkemiseksi yhtä tehotonta kuin yksittäisen kannabiksen kotikasvattajan käräyttäminen osana huumesotaa. Molemmissa tapauksissa viranomaisten toimet saattavat vaikuttaa hetken ajan pieneen piiriin, mutta eivät pysäytä itse ongelmaa. Uusia vertaisverkkopalveluja perustetaan jatkuvasti, samoin huumevirta jatkuu koska isoja tekijöitä ei saada kiinni.

Vuosittaisen tekijänoikeusbarometrin mukaan suomalaisten asennoituminen luvattomaan nettilataamiseen muuttuu jatkuvasti tiukemmaksi, mutta asenne ei näy teoissa. Vuoden 2011 tutkimuksessa piratismia vastusti 14 prosenttia vastaajista, mutta silti joka kolmannes suomalaisista lataa viihdettä laittomista lähteistä. Hyvin suurella todennäköisyydellä sinunkin naapurissasi asuu rikollinen.

Maailmanlaajuisen julkisuuden saattelemana pidätetyn Megaupload-palvelun ylläpitäjän Kim Dotcomin tapaisten ison profiilin piraattien raijaaminen oikeuteen saattaa säikäyttää muutaman musiikin nettilataajan, mutta kannustaa myös kehittämään entistä paremmin suojattuja piraattipalveluja.

Ainoa keino pysäyttää piratismi on tarjota laittomia lataamoja parempia luvallisia palveluja.

Mainos