Uutiset

Pirtanauhaa ja poppeleita kesäpäivän kuluksi

Kesäisen Varikonniemen luonnonrauha on lähes täydellinen. Jostain kuuluu kuitenkin ääniä, iloista huudahtelua ja villiä töminää. Mitä ihmettä?

Vanhojen tiilirakennusten luona pyörii joukko lapsia. Osa kyykkii niityllä poimimassa kukkia, jotkut juoksevat ympäriinsä ja pari tyttöä istuskelee penkillä tuskailemassa kuumaa varustustaan.

– Kun vanhemmat olisivat tajunneet, että tänään ei tarvitse kumisaappaita, he puhisevat.

Lämmintä on yli kaksikymmentä astetta ja aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta. Sää suosii Aimo-koulun käsityökoulun järjestämää Tsaarinpoppelit-leiriä.

Mukana leirillä on kuusitoista alle 10-vuotiasta lasta. Vilinää ja ääntä riittää ympärillä.

Leirin tarkoituksena on tutustuttaa lapset vanhaan käsityöperinteeseen ja myös tarjota heille mielekästä tekemistä muutaman kesäpäivän ajaksi.

Tekemistä tuntuukin riittäneen. Lapset kertovat, että tähän mennessä on jo maalattu, huovutettu, kerätty kasveja, värjätty lankoja ja tehty keramiikkaa. Tällä hetkellä on menossa leikkitauko.

Lapset nauttivat leiristä

Tsaarinpoppelit-leiri kestää maanantaista perjantaihin. Ohjelmaa riittää aamuyhdeksästä kolmeen iltapäivällä.

Viikolle on laadittu alustava aikataulu, mutta käsityökoulun opettaja Milla Saari kertoo, että lopullinen ohjelma muotoutuu tehdessä.

Leiri tuntuu olleen todellinen menestys. Ainakin lapset ovat tyytyväisiä.

– Täällä on ollut tosi kivaa! Harmi, että tämä kestää vain viikon, kommentoi Mira Reimi.

– Niin, voisi olla kaksi viikkoa, säestää Laura Eloranta.

Parasta leirillä on Reimin mukaan ollut maalaaminen. Myös lankojen värjääminen kasveilla ja nuotion tekeminen saavat kannatusta.

Seuraavana ohjelmassa on pirtanauhojen kutomista langoista, jotka leiriläiset itse värjäsivät eri kasveilla. Pirtanauhoista tehdään vöitä, joihin kiinnitetään tuluspussit.

Leirin ohjaaja Anne Karhu näyttää nauhan kutomisen mallia.

– Tuo näyttää varmasti helpommalta, kuin mitä onkaan, Reimi aprikoi.

Kaksi poikaa mukana

Keskiviikon aamupäivän leiriläiset pitivät majaa Arx-talolla. Kävely sieltä Varikonniemeen tuntuu vaatineen veronsa. Puhtia riittää, mutta vatsat alkavat kurnia.

– Juuri pidettiin päivällistauko, mutta silti on jo nälkä, Reimi hymyilee.

Lapset kaivavat esiin eväänsä ja asettautuvat syömään heinikkoon, kuka minnekin.

Leirin kuudestatoista osanottajasta vain kaksi on poikia. Reimi väittää topakkana, että poikien kanssa ei olla oltu tekemisissä, eikä tulla olemaankaan.

Ohjaaja Karhu kuitenkin vakuuttaa, että pojat ovat olleet hyvin mukana touhuissa.

Pojat todistavat Karhun olevan oikeassa. Andre Brito evästää tyttöjen kanssa koivun juurella aivan kuin ei mitään ja Tapio Lainesalokin vakuuttaa, että hyvin on sujunut.

Aurinko kuumentaa leiriläisiä täydeltä terältä. Pirtanauhojen kutomiselle pitänee etsiä varjoisa paikka.

Päivän lehti

5.8.2020