Uutiset

Pistämätön harrastus

Miekkailu on laji, jonka juuret ulottuvat kauas historiaan. Ampuma-aseiden kehittyessä miekan käyttö taisteluaseena vähentyi ja sitä alettiin käyttää yhä enemmän urheiluvälineenä.

Nykyään miekkailu on suosittu harrastus ympäri maailmaa, mutta Suomessa se on jäänyt varsin tuntemattomaksi: aktiivisia harrastajia on vain reilu tuhat.

Hämeenlinnassa miekkailun perinnettä pitää yllä tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Hämeenlinnan Seudun Miekkailijat, joka järjestää alkeiskursseja sekä valmentaa vakituisia ryhmiä Sotkanlinnan teollisuusalueelle kunnostetussa harjoitussalissaan.

Yhteensä aktiivisia miekkailun harrastajia on Hämeenlinnassa parikymmentä ja valmentajia viisi.

6-vuotiaana miekkailun aloittanut, maajoukkueeseen vuoteen 1991 asti kuulunut Ilari Hakamäki, 41, on yksi Hämeenlinnan Seudun Miekkailijoiden valmentajista. Hänen mukaansa miekkailusta on kiinnostuttu viime vuosina lisää, mutta suurempikin harrastajamäärä olisi suotavaa.

– Jotta voi miekkailla, täytyy olla hieman tietoa lajista. Esimerkiksi televisiosta miekkailua näkee Suomessa niin harvoin, etteivät ihmiset tunne lajia. Tämä on kuitenkin maailman hienoin laji, ja se sopii lähes kaikille.

Fyysinen shakki on tehokasta kuntoilua

Miekkailu on sekä teknisesti että taktisesti vaativa laji. Se on hyvin nopeatempoista ja monipuolista liikuntaa, eikä sen harrastaminen syö liikaa lompakkoa.

– Alkeiskurssilaisille seura lainaa tarvittavat varusteet. Itsellä ei tarvitse olla muuta kuin sisäpelikengät ja liikuntaan sopivat vaatteet. Mikäli harrastuksesta tulee pitkäaikainen tai kilpailupuoli alkaa kiinnostaa, voi omien välineiden hankkiminen tulla ajankohtaiseksi, Hakamäki kertoo.

Miekkailun harrastajalta vaaditaan koordinaatiokykyä, pitkäjännitteisyyttä ja nopeita refleksejä.

– Miekkailua kutsutaan fyysiseksi shakiksi sen älyllisesti haastavan luonteen ansiosta. Pelkällä loistavalla fyysisellä kunnolla ei miekkailuottelussa pärjää.

Miekkailu oli äidin idea

13-vuotias Joel Holma on harrastanut miekkailua kolme vuotta. Ehdotus miekkailun aloittamisesta tuli äidiltä, joka oli huomannut ilmoituksen alkavasta miekkailukurssista. Harrastus on jatkunut pitkään ja kilpailutkin ovat tulleet tutuiksi. Paras sijoitus on ollut kolmas alle 15- ja alle 17-vuotiaiden sarjoissa.

Holman kaikki varusteet ovat omia – jo senkin takia, että kilpailu miekkailussa kiinnostaa kovasti.

– Uskon, että miekkailu säilyy harrastuksenani pitkään, koska tämä on niin hauska laji. Tykkään myös miekkailun monipuolisuudesta ja siitä kun saa pistellä vastustajia miekalla, Holma hymyilee. (HäSa)

Hämeenlinnan Seudun Miekkailijat järjestää kansalliset kalpakilpailut Aulangon monitoimihallissa 21.-22.4. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Miekkailu lyhyesti

– Aseita on kolme: kalpa, säilä ja floretti. Ne eroavat toisistaan piston ja lyönnin, taisteluperiaatteen ja osuma-alueen perusteella.

– Ottelut käydään 14 metriä pitkällä ja 1,5-2 metriä leveällä miekkailualueella.

– Ottelua johtaa tuomari.

– Sähköiset merkitsijälaitteet rekisteröivät osumat.

– Miekkailu on ollut mukana kaikissa järjestetyissä olympialaisissa.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic