Kolumnit Uutiset

Pisteytä sinä minun kirjoitukseni

Verkkotuottajan työhön kuuluu tuijottaa ja analysoida numeroita Hameensanomat.fi-sivustolla. Ilokseni huomasin, että olemme tavoittaneet tänä vuonna verkkopalvelussamme jo neljänneksen enemmän kävijöitä kuin vuosi sitten samaan aikaan. Tänä vuonna Hameensanomat.fissä on lukenut artikkeleita jo 415 000 eri kävijää. Todella hienoa, että meitä on näin paljon. Ylittyykö tänä vuonna miljoonan eri kävijän raja?

Kantahämäläiset, paikalliset aiheet ovat niitä aiheita, joita luetaan, ja joiden takia vieraillaan verkkopalvelussa. Ylivoimaisesti suosituin osio koko palvelussa on etusivun lisäksi – kuinka ollakaan – Kanta-Häme. Kolmantena keikistelee näköis- eli digilehti. Näin sen pitää ollakin.

Yhtä asiaa kuitenkin ihmettelen. Itse asiassa kaipaisin teiltäkin siihen kommentteja.

Miten saisimme Hameensanomat.fihin keskustelua ja kommentointia? Millä keinoilla me saisimme teidät lukijat vinkkaamaan ja kertomaan meille kiinnostavista ilmiöistä, ihmisistä ja tapahtumista? Ovatko lehtemme aiheet muka niin tylsiä, etteivät ne herätä intohimoja puolin tai toisin? En usko. Hyvä esimerkki tästä oli taannoinen kouluverkkokysely, johon tuli hetkessä yli tuhat mielipidettä.

Vireän keskustelun herättely on aina ollut sanomalehden tärkeimpiä tehtäviä. Verkkopalvelu ei tee siinä poikkeusta. On tärkeää, että lukijat tuovat uusia näkökulmia, korjaavat meidän virheitämme ja sanovat välillä todella tiukastikin eriäviä mielipiteitä.

Hameensanomat.fissä verkkokeskustelu vaatii rekisteröitymisen. Se on helppo vastaus kysymykseen, miksi verkkopalvelussa ei juurikaan esiinny kommentointia. Jokunen vuosi sitten Hameensanomat.fissä oli keskustelupalsta, jossa pystyi kirjoittamaan anonyymisti, räksyttämään nimettömänä puun takaa. Palsta ei ollut tuolloinkaan järin vilkas, mutta työtunteja se nieli, koska moderointi oli varsin aikaa vievää puuhaa.

Maahanmuuttajien ja seksuaalivähemmistöjen asiat saivat silloin tietyt keskustelijat aggression valtaan. Välillä kommentteja lukiessa tuli fyysisesti ja henkisesti paha olo. Kun kirjoittaa nimettömänä, kirjoittaja on tunteensa vallassa ja kirjoittaa silloin eri tavalla kuin mitä vaikkapa keskustelisi kasvokkain. Kun kirjoittaa nimellään, osaa käyttäytyä paremmin.

Verkkokommunikoinnissa on vaaransa, koska sanoilla on eri merkityksiä. Välillä kommunikointi voi olla töksähtelevää tai todella kriittistä, mutta pääasia on, että on rakentavaa keskustelua. Kasvokkain keskustelun hyötyinä ovat korjaaminen ja ilmeillä selventäminen.

No. Niin tai näin. Ehkä emme ole kehittäneet tarpeeksi verkkokeskustelujen toimintoja. Olisiko avain siinä, jos lukijat voisivat pisteyttää toistensa mielipiteitä ja eniten mielenkiintoa herättäneet mielipiteet nousisivat paremmin esille. Nyt kommentteja on siellä täällä. Kerro sinä se minulle joko sähköpostitse, soittamalla tai käymällä Vanajantiellä.

Mainos