Uutiset

Pitäähän kisassa olla ykkönen

Hämeen Sanomat käsitteli milteipä kiitettävän perinpohjaisesti 19.9.2004 artikkelissaan nykyistä sähköenergiahinnoittelua ja ohitti kuitenkin varsin ”diplomaattisesti” lukijoita kiinnostavat paikalliset Vattenfall-yhtiöt.

Suomen yli 80 sähköntoimittajan hinnoittelusta oli otettu vain tilastojen ääripäät huomioon. Tilastoja voi tarkastella monella tapaa: esimerkiksi pientaloa osittaisvaraavalla sähkölämmityksellä noin 20 000 KWh:n vuosikulutuksella.

Esimerkkitapauksessa Vattenfall-yhtiöillä sähkön kokonaishinta on 7,40 snt/KWh. Koko maan painotettu keskiarvo on 6,90 snt/KWh. On totta, että Vattenfallia kalliimmalla sähköä Suomessa myy myös Fortum Markets Oy sekä kahdeksan pientä sähköyhtiötä, joista Kuoreveden Sähkö Oy on kallein: 7.90 snt/KWh.

Yli 80 sähköntoimittajayhtiötä myy sähkön alueilleen kuitenkin Vattenfallia halvemmalla. Edullisimmin ostavat paikkakunnaltaan sähköenergiaa Lehtimäen Sähkö Oy:n alueen asiakkaat 5,36 snt/KWh. Näihin alueellisiin kokonaishintoihin on laskettu mukaan myös sähkön siirtohinnat.

Siirtohinnoittelu on monopolihinnoittelua. Vattenfall Verkko Oy:n vaikutusalueella asuvalla on ”pallo jalassa.” Siirtoyhtiölle ei ole kilpailijaa!

Siirtohinnoittelussa maan painotettu keskihinta on 3,25 snt/KWh. Vattenfallin siirtohinta on 3,43 snt/KWh. Edullisemmin sähköä siirtää 62 siirtoyhtiötä, joista edullisimmalla Rovakaira Oy 2,38 snt/KWh. Siitäkin huolimatta että huollettavia avojohtolinjoja ja pylväitä on ”riittävästi” ja huoltomatkat pitkiä!

Vattenfall-yhtiöiden sähköhinnoittelu on kaukana edullisuudesta. Varsinaista sähköenergiaa saa miltei kaikista maamme sähköyhtiöistä ostaa Vattenfall Sähkömyynnin hintoja halvemmalla. Tosin vielä joitakin senttien kymmenesosia kalliimmin ”tuotteen” hinnoittelee Fortum Markets Oy ja Turku Energia Oy, joten Vattenfall on vielä toistaiseksi hiuksenhienosti ”pronssisijalla.”

Koko maan painotettu keskimääräinen sähköenergian hinta on 3,65 snt/KWh. Halvempaa sähköä myy monen muun lisäksi mm. Etelä-Savon energia Oy 2,77 snt/KWh. Vattenfall Sähkömyynti Oy:n hinta on 3,97 snt/KWh! Ostamalla siis vain varsinaisen sähköenergian muualta, saa sähkölaskunsa edullisemmin.

Vattenfall Sähkömyynti Oy:n tv-mainoksessa Ismo ei siis teekkään isänsä houkuttelemaa ”edullista hintavarmasopimusta”. Hinta tosin on varma, mutta kallis ja sitoo Ismon sähköyhtiöön tiukasti kahden vuoden ajaksi. Yhtiö ei ota riskiä!

Hintavarma-tarjouksessaan ”kanta-asiakkailleen” yhtiö on ottanut huomioon Norjan jokien kuivuuden ja lisäksi myös tv-mainonnan kustannukset. On päätetty nostaa sähkön hintaa! Pitäähän kisassa olla ykkönen.

Tilastotietoa netistä: http//www.energiamarkkinavirasto.fi/

WarrtiNööri

Hattula

Päivän lehti

29.5.2020