Uutiset

Pitääkö kuivia jalkoja raspata vai rasvata?

Talvella jalkaterän iho kuivuu ja kovettuu. Miten jalkoja tulisi hoitaa, lehtori Päivi Pohjola Sataedusta?

– Jalkojenhoidon kulmakivi on päivittäinen jalkojen pesu ja huolellinen kuivaus. Myös varpaanvälit kuivataan kunnolla. Sen jälkeen jalat rasvataan. Nykyään ei suositella jalkojen raspaamista eikä liioin pitkiä jalkakylpyjä.

Mitä haittaa kylvyistä tai raspaamisesta on?

– Kylvetystä ei suositella, koska se irrottaa jalkojen ihon omaa rasvaa ja kuivattaa ihoa lisää. Erilaiset jalkojen kylvetyslaitteet myös altistavat jalkasienen tarttumiselle perheenjäseneltä toiselle.

– Raspaaminen ei lopulta vähennä kuivumia, vaan ne kasvavat takaisin. Iho tulisi pitää sileänä ja pehmeänä kosteusvoiteilla.

Millainen rasva käy jalan iholle parhaiten?

– Voiteen valinnassa vaikuttaa ihon kuivuus ja karheus. Mitä kuivempi iho on, sitä rasvaisempaa voidetta sille kannattaa sivellä. Jalkapohjien iho on muuta ihoa paksumpaa, joten jo siksikin se tarvitsee rasvaista voidetta. Kannattaa siis ostaa voide, jonka rasvapitoisuus on 30–60 prosenttia. Kasvoille, käsille ja vartalolle tarkoitetut voiteet eivät yleensä ole riittävän rasvaisia jalkapohjien hoitoon.

Miten kovettumista ja känsistä pääsee eroon?

– Ensisijaisesti kovettumia ja känsiä pehmennetään rasvaamalla. Hoitoon voidaan valita ureaa (karbamidia) sisältäviä voiteita. Itsepintaisten kovettumien hoitoon voidaan käyttää salisyylipitoisia voiteita, jotka ovat antibakteerisia.

– Känsiä ja kovettumia ei saa poistaa kemiallisilla känsänpoistotuotteilla. Ne saattavat syövyttää myös tervettä ihoa ja aiheuttaa turhia ihorikkoja.

– Kannustan poistattamaan sitkeät känsät ja kovettumat jalkojenhoitajalla tai jalkaterapeutilla. Myös ihon kuivuudesta aiheutuneet halkeamat kannattaa hoidattaa, sillä ne saattavat tulehtua.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic