Uutiset

Pitääkö nahkaisia huonekaluja huoltaa?

Kannattaako nahkaisia huonekaluja huoltaa, verhoilijamestari Kalle Suomala?

– Huoltamalla pystyy pidentämään huonekalun elinikää. 30 vuotta ei ole mikään ikä hyvin huolletulle nahkasohvalle. Toisaalta muutaman vuoden ikäinen nahkakalusto voi olla ihan hirveä, jos sitä ei ole yhtään huollettu.

Millaista huoltoa nahkasohva vaatii?

– Riippuu käytöstä. Jos sohvaa käyttää kaksi aikuista, huolto pari kertaa vuodessa riittää. Jos sohva on kovalla käytöllä ja perheessä on lapsia tai eläimiä, sohva on puhdistettava kuukausittain. Se myös kannattaa imuroida säännöllisesti pehmeällä huonekalusuulakkeella.

– Huoltoa varten tarvitaan nahanpuhdistusaine, hoitoaine ja kuituliina. Uusi lika jää hoitoaineen pintaan, eikä imeydy syvemmälle nahkaan. Näin pinta on taas helppo puhdistaa ja vetää päälle uusi kerros hoitoainetta.

– Kokeile puhdistusainetta ensin näkymättömään kohtaan, jotta näet, kuinka sohva reagoi aineeseen. Oman sohvan nahkalaatu olisi hyvä tietää. Aniliininahka on kaunis, pehmä ja mukava, mutta siinä ei ole mitään suoja-aineita eikä sitä koskaan saa pyyhkiä kostealla.

– Lapsiperheen käyttöön sopii viimeistelty, läpivärjätty ja lakattu nahka, jota uutena pystyy pyyhkimään hieman kosteallakin.

– Jos vanhaa, halkeamilla olevaa nahkaa pyyhkii kostealla, vesi imeytyy halkeamiin ja kuivuessaan edistää uusien halkeamien syntymistä. Siksi oikeat aineet ovat tärkeät.

– Nupukkinahka rasvoittuu herkästi, kun sohvaan irtoaa rasvaa käsistä ja hiuksista. Nupukkinahkaa varten on olemassa omat hoitovälineet.

– Nahkasohva kannattaa sijoittaa selvästi irti patterista, sillä kuumuus kuivattaa nahkaa.

Pelastaako naarmuuntunutta nahkasohvaa enää mikään?

– Pieniä paikkauksia ja naarmuja pystyy korjaamaan itsekin sopivilla nahanhoitotuotteilla.

Päivän lehti

14.8.2020