fbpx
Uutiset

Pitäisi tehdä oikea tykistömuseo

Hämeenlinnassa Linnankasarmilla oleva Tykistömuseo on muuttanut nimensä “Suomen Tykistömuseoksi”. Nimimuutos tuntuu turhalta, eihän mitään väärinkäsityksiä aiheutunut vanhastakaan nimestä. Ei Sotamuseokaan ole nimeltään Suomen Sotamuseo.

Nimen asiallinen tarkennus olisi ollut “Kenttätykistömuseo”, kun siellä on vain kenttätykistön kalustoa.

Tavoitteena pitäisi kuitenkin olla oikea tykistömuseo, jossa on kenttätykkien lisäksi rannikkotykkejä, ilmatorjuntatykkejä ja laivatykkejä, mikseipä lentokonetykkejäkin. Tämän aluevaltauksen jälkeen museo olisi mielenkiintoinen.

Tänään tavallinen kävijä toteaa: Kun on yhden tykin nähnyt, on nähnyt kaikki. “Rööri, rassi ja rattaat” eli putki, puhdistustanko ja pyörät.

Rannikkotykistöstä saataisiin isoja kaliipereita ja mielenkiintoisia liikkuvan maalin ammunnan ratkaisuja. Rannikkotykkien osoite oli sotien jälkeen Hämeenlinnan laidalla ollut Pikku-Parolan varikko, jonne tuli rautatien pistoraidekin. Rannikkotykit palaisivat näin perinteiselle alueelle sisämaahan.

Huomion arvoista on sekin, että kenttätykistön kehittäjä Vilho Petter Nenonen oli lähtöisin rannikkotykistöstä. Rannikkotykistö perusti aikanaan ilmatorjuntatykistönkin. Ilmatorjuntatykistön sarjatuliaseet ja tutkat veisivät koko ajatusmaailmaan uuteen dekaadiin, kun sekuntien tarkkuudesta mentäisiin sadasosiin ja elektroniikan osuus olisi aivan toista luokkaa.

Rannikko- ja ilmatorjuntatykistö toisivat mukanaan useita ohjustyyppejäkin. Oikeassa tykistömuseossa tykkien kaliiperit olisivat tällöin 20 – 305 mm!

Onko sitten helppo saada muut tykistöt kiinnostumaan museoitten yhdistämisestä? Rannikkotykistön tykkinäyttely Suomenlinnassa voisi säilyäkin, sillä ei ole suurta merkitystä. Rannikkotykistöä ei enää edes ole aselajien joukossa. Tykkejä kyllä löytyy ja lisää linnakkeita puretaan lähivuosina.

Panssarivaunujen torneista tehdyt ns. tornitykit olisivat nähtävyys panssarivaruskunnan kupeessa. Ilmatorjuntamuseolle yhdistäminen olisi pelastus, nythän museo Hyrylässä on vaikeuksissa, kun kävijöitä on vain 3000 ja määrä romahtaa tästäkin, kun viereinen ilmatorjuntarykmentti siirtyy Parolaan. Vertailun vuoksi: Panssarimuseolla on 25 000 kävijää ja Suomen Tykistömuseolla 20 000 kävijää vuodessa.

Museoitten näyttelykalustojen tulee vetää kävijöitä, sillä museoitten on kannatettava itsensä ainakin joltakin osalta. Sotilasmuseothan eivät saa valtion tukea läheskään siinä määrin kuin esimerkiksi Leninin museo Tampereella. Se ei muuten ole muuttanut nimeään Suomen Leninin museoksi.

Perustakaa oikea kunnon tykistömuseo!

Pro Sancta Barbara

Hämeenlinna

Menot