Uutiset

Pitäisikö siirtyä kaksipuoluejärjestelmään?

Nimimerkki Suomen enemmistö (HäSa 20.2.) kysyi, että mitä pelätään. En ymmärrä politiikasta tuon taivaallista. En myöskään pelkää, kuka vaaleissa voittaa. Luulen, että voitti vaaleissa kuka tahansa, niin tavallisen kansalaisen näkökulmasta asiat eivät ainakaan lyhyellä aikajänteellä muutu.

Jos vasemmisto nimimerkin mainitsemine kommunisteineen voittaa, niin epäilen suuresti Suomen talousjärjestelmän muuttumista kommunistiseksi.

Jos taas kokoomus saa suurvoiton, niin tuskinpa täällä alkaa nostaa päätään 30-luvun kaltainen äärioikeistolainen fasismi. Ei asiat noin vain muutu.

Politiikassa on kyse marginaalisen verokertymän jaosta. On eläkeläispuoluetta, vihreää, perussuomalaisia, keskustaa, SDP:tä, kokoomusta ja muuta. Kukin haluaa painottaa politiikassa itselle tärkeätä osa-aluetta.

Suurin osa budjetista on melko vakio, eikä sitä voi juuri muuttaa lyhyellä aikajänteellä. Suomessa on käytössä monipuoluejärjestelmä, joka kaiketi on kirjattu Suomen lakiin. Yleensä eniten edustajapaikkoja saaneella on vaalien jälkeen etulyöntiasema, eli se voi vaikuttaa tulevien hallituskumppanien valintaan. Toistan, siis eniten edustajapaikkoja saaneella puolueella on etulyöntiasema Suomessa käytävissä vaaleissa.

On maita, joissa on kaksipuoluejärjestelmä. Tällaisessa mallissa vallanjako on melko selvä. Eniten ääniä saanut sanelee politiikkaa seuraavan vaalikauden. En tiedä, onko malli hyvä vaiko huono.

Suomessakin eräs asiantuntija on sanonut, että monipuoluejärjestelmän aika on ohi ja voitaisiin kokeilla kaksipuoluejärjestelmää, jossa on selkeästi kaksi eri vaihtoehtoa ja siten myös kaksi poliittista linjaa. Tämäkin asia pitäisi olla laissa määritelty.

Mitä mieltä nimimerkki on? Onko nykyjärjestelmä parempi, vai pitäisikö siirtyä kaksipuoluejärjestelmään?

Suomalainen on suomalainen, vaikka voissa paistaisi

Hauho

Mainos