Uutiset

Pitikö Ben Paavon puheen?

Valtiopäivien avajaisissa on totuttu kuulemaan vain poliittista jargonia.

Torstaina kaikki oli toisin. Väliaikainen puhemies Ben Zyskowicz (kok.) tuomitsi soinilaisen selkeällä suomella suuryritysten johtajaoptiot, jättipalkat, kultaiset kädenpuristukset ja varhaiset eläkkeelle lähdöt.

Olikohan Ben kiireessä napannut Paavo Arhinmäen (vas.) vappupuheen taskuunsa?

Tällainen koomisuus tuli taatusti mieleen niin porvarien kuin vassarien leirissä puhetta kuunnellessa.

Presidentti Tarja Halonenkin ihasteli Zyskowiczin selkeäsanaisuutta ja ilmoitti olevansa täysin samalla mieltä.

Kokoomuksen leirissä oli toki niitäkin, jotka pohtivat, että onko Benin puhe puolueen linjan mukainen. Hyvin poikkeuksellinen se ainakin kokoomuslaisen suusta oli.

Sitä ei kuitenkaan kannalta epäillä, etteikö puheenjohtaja Jyrki Katainen olisi tietänyt ennakkoon Zyskowiczin sanomaa. Se oli harkittu puoluejohdossa painotuksia myöden.

Onhan Katainen korostanut kokoomuksen vastuullisuutta. Vastuullisuuteen kuuluu myös kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus. Tältä pohjalta pitää sitten tarkastella yritysjohtajienkin toimia.

Puheen viesti oli tarkoitettu myös EK:n suuntaan. Ei voi olla niin, että palkansaajia moititaan ahneudesta muutaman prosentin korotusvaateista, kun johtajat kuittaavat samaan aikaan miljoonabonuksia hyvästä tulosvuodesta.

Uskottavuusongelmia syntyy siitäkin, jos suuryrityksen johtaja vaatii palkansaajan eläkeiän nostamista 65 vuoteen, mutta lähtee itse nauttimaan jättieläkettä 60-vuotiaana.

Ihan yksioikoisia eivät nuo edellä mainitut asiat ole. On ihan eri asia tulla suuryrityksen johtoon ilman omaa rahallista panosta kuin johtaa omaa yritystä, jossa on parhaassa tapauksessa kiinni kaikki omat ja vielä sukulaistenkin rahat.

Omalla pääomariskillä pelaavalle yritysjohtajalle pitää sallia isotkin, kohtuullisesti verotetut osingot ja muut etuudet. Eri asia on, jos johtaa Fortumin kaltaista, osin suljetuilla markkinoilla toimivaa suuryritystä tai työeläkeyhtiötä.

Hyvää palkkaa pitää maksaa ja onnistumisista voidaan antaa bonuksia, mutta miljoonien, jopa kymmenien miljoonien, optiopotit eivät ole tästä maailmasta.

Suomen Lehtiyhtymän omistaja Eero Lehti totesi Helsingin Sanomissa, että hän on aina vastustanut jättimäisiä palkanlisiä, jos johtaja ei ole itse sijoittanut yhtiöön merkittävästi pääomia.

Suuryrityksille optiopotit eivät ole taloudellinen rasite. Zyskowicz halusikin korostaa, että kohtuuden yhteiskunta on kaikkien suomalaisten, myös suurituloisimpien, edun mukainen.

Puheen merkityksellisyyttä ei ratkaise vain sen sisältö. Yhtä paljon merkitsee, missä puhutaan ja milloin.

Valtiopäivien avajaiset, presidentti vieruskaverina ja kaikki mediat paikalla.

Ben jos kuka osaa ja hoksaa!

Päivän lehti

15.8.2020