Uutiset

Pitkä on pisaran matka

Kulttuurikeskus ARX:n rahoittama operaatio Sammaleinen yhdistää ympäristökasvatushankkeessa tiedettä ja taidetta. Ensimmäisenä Veden matkassa -työpajaan pääsivät Luolajan koulun alakoululaiset.

Oppitunnin mittaisessa työpajassa oppilaat eläytyivät pisaroiksi lumipallossa, jääpuikossa ja leijuivat lumihiutaleina. Lopulta oppilaat pötköttelivät jäälauttoina koulunsa salin lattialla kunnes kevätaurinko sulatti jään takaisin liikkuviksi pisaroiksi.

Lauluin, runoin ja tanssin keinoin lapsille puhtaan veden merkityksestä kertovat työpajan suunnitelleet muusikko Petri Keinonen ja tanssija Kati Kotilainen.

Pohjana ja taustamateriaalina oppitunnin mittaisessa työpajassa on biologi, lasten luontokirjailija Suvi Vehmasen teksti.

-Haluamme synnyttää ja vaalia lapsissa hyvää ja positiivista luontosuhdetta. Puhumme myös Vanajaveden merkityksestä elämälle ja hämäläiselle luonnolle, kertoivat juontajat kainalossaan pehmolelut, ensiesiintymisensä tehneet Onni-Monnin poikaset Kalle ja Kaisa.

Vesi oli teemana Keinosen ja Kotilaisen viimevuotisessakin työpajassa. Silloin maailmaa tutkailtiin sammakon näkökulmasta.

Luolajan koulun ekaluokkalaiselle Antti Rautalahdelle työpajasta jäivät päällimmäisenä mieleen pisaraleikki ja yhteinen jäälautta. Uutta tietoa hänelle oli, että Vanajavedessä on kauan sitten uiskennellut ihan oikeita monneja.

Operaatio Sammaleinen toimii yhteistyössä Vanajavesikeskuksen Viestejä Vanajavedeltä -hankkeen kanssa. Työpajoja Hämeenlinnan kouluissa järjestetään vielä toukokuun aikana kymmenen. (HäSa)