Uutiset

Pitkän matkan SM-rastit etsitään Tervakoskella

Suunnistuksen pitkän matkan SM-mitaleista kilpaillaan nuorten ja yleisten sarjojen osalta Janakkalan Tervakoskella. Elokuun 25.–26. pidettäviä kisoja isännöi Hämeenlinnan Suunnistajat.

Pitkän matkan SM-kilpailu on suunnistuksen arvostetuin kilpamatka. Tervakoskelle on ilmoittautunut noin tuhat Suomen parasta aikuis- ja juniorisuunnistajaa. Myös tuore maailmanmestari Minna Kauppi on osallistujalistassa.

Tervakosken SM-suunnistukset ovatkin yksi isoimmista urheilukilpailuista Hämeenlinnan seudulla tänä vuonna.

HlS on varsin kokenut kilpailujen järjestäjä. SM-maasto on jo kerran toiminut arvokilpailujen näyttämönä. HlS järjesti samassa maastossa suunnistuksen maailmancupin finaalikilpailut vuonna 1998. Lisäksi 2009 Fin5 rastiviikon kolme viimeistä kilpailuja juostiin aivan naapurimaastossa.

Kokeneella kilpailunjohtajalla Antti Leinikalla on osaava järjestely- ja talkooporukka käytettävissään.

– Järjestelyissä ei ole ollut mitään isompia ongelmia. Talkooväkeä on ollut riittävästi, ja ryhmä on tehnyt vastuullista työtä. Kisaosaaminen ja kokemus antavat turvallisen pohjan ryhtyä vaativampiinkin kisajärjestelyihin, Leinikka kertoo ”hissiläisten” hyvästä sitoutumisesta kisajärjestelyihin.

– Pieni pelko ja hiukan huono omatunto aina on siitä, että rasitamme liikaakin seuramme osaavia ja vastuullisia jäseniä. Toki myös tehtäviä on kierrätetty tarpeen vaatiessa, Leinikka jatkaa.

Arvokilpailujen…arvoinen maasto

SM-mittelöiden kisakeskus tulee sijaitsemaan aivan Tervakosken taajaman läheisyydessä, muutaman kilometrin päässä keskustasta. Tervakosken–Vähikkälän maastoa voidaan kuvata haastavaksi, ja ei niin tyypilliseksi hämäläismaastoksi. Rasteja etsitään todellisessa arvokilpailumaastossa. Alueelta löytyy niin korpea, kallioita kuin soitakin. Korkeuseroja on isojen mäkien muodossa riittämiin.

Ratamestari Reijo Honkanen on laatinut radat. Miesten radalla on pituutta noin 14 km ja naisilla hiukan alle 10 km. Nuorten sarjojen ratojen suhteen Honkanen kertoo, että pituutta löytyy riittävästi, ja kilpailussa tullaan menemään ohjeaikojen ylärajoilla.

– Iso ja yhtenäinen maasto antaa mahdollisuuden pitkille rastiväleille ja niitä onkin luvassa. Varsinkin nuorten osalta tämä on ollut harvinaista herkkua viime vuosina. Reitinvalintaa ja rytmitystä on siis luvassa, Honkanen paljastaa kisaradoista.

Maaston rehevyys elokuussa tuo oman haasteensa kilpailulle.

– Ympäristöstä löytyy hyviä rastipisteitä riittämiin. Nyt on ollut varaa jopa valita ne parhaimmat, Honkanen huomauttaa.

Kantahämäläisille suunnistuksen ystäville tarjoutuu mainio tilaisuus päästä näkemään Suomen huippusuunnistajia tosi toimissa. Omia suunnistustaitoja voi kokeilla kuntorastien merkeissä. Lisätietoa Tervakosken SM-kilpailusta löytyy järjestävän seuran kotisivuilta www.hameenlinnansuunnistajat.fi. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

22.1.2020