Uutiset

Pitkästä aikaa Hämeenlinnassa

44 vuotta siihen meni.

Perinteikäs Hämeen viesti kilpailtiin edellisen kerran Hämeenlinnassa vuonna 1971, kun kilpailut alkoivat silloin itsenäisestä Hauhon kunnasta ja päättyivät Hämeenlinnaan. Sunnuntaina on taas Hämeenlinnan vuoro, kun Hämeenlinnan Hiihtoseura järjestää Ahveniston moottoriradalla sekä maakunta- että nuorisoviestin.

– Vuodesta 1972 lähtien kilpailut on pidetty lähestulkoon aina joko Tampereella tai Valkeakoskella. Ei meillä kumpaankaan kaupunkia vastaan mitään ole, mutta onhan se hienoa, kilpailut ovat täällä, kun Hämeessä ollaan, iloitsee Hämeenlinnan Hiihtoseuran varapuheenjohtaja ja kilpailun johtaja Jyrki Nurminen.

Järjestelyt aikataulussa

Sunnuntain ohjelmassa on ensin kilpailujen avaus kello 10.30 Nuorisoviesti starttaa liikkeelle kello 11 ja maakuntaviesti kello 12. Ahveniston hiihtostadion on mainio paikka kilpailulle.

– Ahvenisto tarjoaa sekä laduiltaan että muulta infraltaan hyvät olot, Nurminen muistuttaa.

Järjestelyt ovat sujuneet mutkitta.

– Kaikki on edennyt suunnitelmien mukaan. Paikan päällä suurin osa valmisteluista tehdään perjantain ja lauantain aikana. Sunnuntaina meillä on noin 35 talkoolaista mukana erilaisissa tehtävissä. Osa on tehnyt jo etukäteen töitä eli palkintoja on hankittu ja kilpailunumeroita otettu vastaan. Valmistavat työt ovat käynnissä, Nurminen kertoo.

Mononen ja Hakala mukana

Maakuntaviestiin on ilmoittautunut 20 joukkuetta. Nuorten viestissä ilmoittautuneita joukkueita on yksi vähemmän, joten kaikkiaan Ahvenistolla on mukana sunnuntaina noin 230 kilpailijaa. Hämeenlinnan Hiihtoseuran naisten 3 kilometrin perinteisen hiihtää maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen ja vapaalla viilettää Maija Hakala.

Miesten osuudet ovat Sami Peltotalon (8 kilometrin perinteinen), Leo Laakkosen (5 kilometriä vapaalla) ja Samu Sippolan (8 kilometriä vapaalla) urakkana. M16-sarjan 3 kilometrin perinteisen osuuden hiihtää Lauri Vähävihu ja N16-sarjan saman matkan Ester Vuorio. M18-sarjan kolmen kilometrin vapaalle hämeenlinnalaiset lähettävät Roope Nyströmin.

– Ihan kiva päästä Lauran kanssa pitkästä aikaa mukaan. Jännä viesti on varmasti luvassa, Maija Hakala uskoo.

Hiihtäjän mielestä viestiä on mukava kisata kotimaisemissa.

– Se on erilaista ja totta kai mukavaa, että pääsee kotona hiihtämään. Tampereen seudun latuihin on jo sen verran tottunut. Varsinkin muille joukkueille tänne tuleminen voi olla vielä jännittävämpää, koska kaikki eivät ole kovin usein täällä hiihtäneet.

Hakalan mukaan Hämeessä viesti ei ole enää niin iso tapahtuma kuin joskus aikaisemmin.

– Ihan kaiholla ajattelee Etelä-Pohjanmaata, missä viestiin odotetaan 5000 katsojaa joka kerta. Olisi hienoa, jos kilpailu olisi joskus Hämeenlinnassakin niin iso kansantapahtuma. Muille seuroille yritetään totta kai näyttää. Viestijoukkueessa on mukana naisia, miehiä ja nuoria, joten se kuvaa myös seuran tason laajuutta, Hakala muistuttaa. (HäSa)

Asiasanat