Uutiset

Pitkät päivät eivät pelota uusia kirppisyrittäjiä

Runsaan viikon päivät Saaristenkadulla Hämeenlinnan keskustassa kirpputori Kirppulinnaa pyörittänyt yrittäjä Anita Penttinen on yllättynyt saamastaan vastaanotosta.

-Kuvittelin, että toiminta käynnistyy pikkuhiljaa ja pöydät täyttyvät vähitellen. Ne varattiin kuitenkin yhdessä yössä. Aamulla kun olen tullut töihin, oven takana on ollut jonoa, Penttinen hämmästelee.

Kirpputorin perustaminen nimenomaan kaupungin keskustaan oli Anita Penttisen lähtökohtana.

-Tiesin, että keskustassa on tarvetta kirppikselle, johon pääsee kävellen.

31 vuotta ravintola-alalla työskennellyt Penttinen kertoo ajatuksen kirpputorin perustamisesta olleen sattumien summa.

-Olin miettinyt jo jonkin aikaa, että jotakin uutta pitää kehitellä. Sitten sattui töissä olemaan huono päivä ja näin lehdestä, että Tampereella oli kirpputorin irtaimisto myynnissä. Kun sopiva liiketila löytyi, tulikin kiire irtisanoa itseni töistä.

Sopiva tila sopivassa paikassa

Hieman Penttisen edelle oman kirpputorinsa perustamisessa ehti kaupassa aiemmin töissä ollut Mitja Perämäki. Hän avasi Linnakirppiksensä Myllymäessä Hellstenin pyöräkorjaamon entisissä tiloissa.

Perämäkikin sai yritystoiminnalleen varsin mukavan alun, sillä Kirppulinnan tavoin avajaistarjoukset täyttivät mukavasti myös Linnakirppiksen myyntipöydät. Nyt, kun kirpputori on ollut avoinna reilun kuukauden, on tyhjääkin tilaa tarjolla.

-Ihan mukavasti on homma lähtenyt liikkeelle. Alusta asti on ollut asiakkaita, Perämäki kertoo.

Hänkin on yrittäjänä uusi, vaikka onkin aiemmin pitänyt pienimuotoista kirpputoria Huittisissa. Hämeenlinnaan Vampulassa asuva Perämäki tuli haeskeltuaan kirpputorille sopivaa, vapaata liiketilaa vähän isommalta paikkakunnalta.

Hän uskoo, että vaikka kaupungissa onkin jo useita kirpputoreja, sopiva sijainti ja kilpailukykyiset hinnat tuovat niin myyjiä kuin ostajiakin.

-Myllymäessä on paljon asutusta ympärillä, ja tässä on aiemmin toiminut Pelastusarmeijan kirpputori, joten kirppispaikkana tämä on asiakkaille tuttu.

Lisätienestiä Linnakirppis tekee hoitamalla muuttoja ja kuolinpesien tyhjennyksiä.

Vapautta ja vastuuta

Sekä Anita Penttinen että Mitja Perämäki ovat ainakin aiemmin olleet kovia kirpparilla kiertäjiä, mutta sen verran kiirettä on kummallakin ollut, etteivät ole ehtineet käydä toistensa kirpputoria katsomassa.

Pitkät työpäivät ja vastuu omasta toimeentulosta eivät hirvitä kumpaankaan uutta yrittäjää.

-On tässä kuitenkin sellainen omanlainen vapautensa ja saan tarvittaessa perheenjäseniä apuun. Olen kuitenkin itse enimmäkseen paikalla, vaikka kirppis onkin auki joka päivä, Mitja Perämäki kertoo.

Anita Penttinenkin myöntää, että päiville tulee mittaa. Apuna hänellä on nyt työvoimatoimiston kautta löytynyt harjoittelija. Aiemmin useaksi toimistohuoneeksi jaetun tilan remontissa ja sisustamisessa apuna oli perhettä ja sukua.

-Maanantaisin kirppis on suljettu, sillä yksi vapaapäivä on pakko olla, Penttinen huokaa.

Starttirahaa ei herunut

Anita Penttinen kertoo saaneensa alkuvaiheessa kiitettävästi apua ja neuvoja elinkeinoasiamieheltä.

-Se kyllä ihmetytti, ettei Hämeenlinnassa saa starttirahaa kirpputorin perustamiseen. Esimerkiksi Tampereella tilanne on toinen. Täällä on kuulemma jo liikaa kirpputoreja ja partureita. Niihin ei rahaa heru, hän moittii.

Starttirahan puute ei kuitenkaan estänyt Penttistä panostamasta Kirppulinnan yleisilmeeseen. Tuloksena onkin kirpputori, joka on saanut tapettia seinäänsä, verhot ikkunoihinsa ja pieniä sisustuksellisia yksityiskohtia sinne tänne.

-Halusin tästä siistiä ja vähän nätimpää ja viihtyisempää kuin tavallisesti kirpputorilla, Penttinen perustelee.

Toisistaan tietämättä Perämäki ja Penttinen nimesivät yrityksensä lähes toistensa peilikuviksi Linnakirppikseksi ja Kirppulinnaksi.

Nyt yhteensattuma lähinnä huvittaa, vaikka pieni sekaannuksen vaara onkin olemassa. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic