Uutiset

Pk-yritykset synnyttävät uudet työpaikat

Suomen Yrittäjät -yhdistys on käynnistänyt kunnallisvaalikampanjan, jossa pyritään tuomaan esille pk-yritysten merkitys kuntien elinvoiman takaajana.

– Pk-yritykset synnyttävät maamme uudet työpaikat. Vuosina 2001-2010 pk-yrityksiin syntyi 77 426 työpaikkaa. Niistä runsaat 28 000 oli alle viiden työntekijän yrityksissä, sanoo toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Lokakuun kuntavaaleissa ehdolla on yli 500 yrittäjäehdokasta enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2008. Ehdokaslistoista ja Suomen Yrittäjien aluejärjestöiltä kerättyjen tietojen mukaan ehdolla on kaikkiaan 5 484 yrittäjäehdokasta.

Järventauksen mukaan yrittäjät ovat kuntapäättäjinä tärkeässä asemassa pohdittaessa sitä, miten kuntiin luodaan kasvua ja uusia työpaikkoja.

Suomen Yrittäjien kunnallisvaaliohjelman tavoitteena on elinvoimainen ja kasvava kunta, joka panostaa menokuriin ja elinkeinopolitiikan tehostamiseen.

– Maankäytön suunnittelussa yritysvaikutusten arviointi on tärkeää. Huonosti valmisteltu maankäyttöpäätös voi johtaa siihen, että palvelut keskittyvät yhdelle tai muutamalle toimijalle, Järventaus muistuttaa.

Pelisäännöt kuntoon

Järventaus perää pieniä yrityksiä paremmin mukaan kuntien julkisiin hankintoihin sekä selkeitä pelisääntöjä julkiselle liiketoiminnalle.

– Monilla paikkakunnilla pienet yritykset ovat perustaneet verkostoja, jotta ne voisivat osallistua isompana joukkona hankintoihin. Toisaalta kuntien ja kuntayhtymien hankinnoissa pitäisi käyttää enemmän osatarjouksia, mikä helpottaa pienten ja paikallisten yritysten asemaa.

– Kuntien ei pitäisi harjoittaa yritysten kanssa kilpailevaa liiketoimintaa eikä perustaa yksityisillä markkinoilla toimivia julkisia liikelaitoksia tai yrityksiä. Markkinahäiriöitä syntyy kuntien tarjotessa palveluja jo toimivilla markkinoilla esimerkiksi kiinteistönhuollossa ja siivouspalveluissa.

Järventauksen mukaan selkeiden pelisääntöjen tarpeellisuus korostuu kuntakoon kasvaessa. Hän pitää kuntien yritystoiminnan perusteltuna muun muassa vesi- ja energia-alalla. (Häsa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic