fbpx
Uutiset

Pliis, älkää huomatko meitä!

Hyvät hyssykät. Ulkomaan lehti on kirjoittanut Suomesta jutun – ja ironiseen sävyyn. Kansainvälinen International Herald Tribune on käynyt ihan paikan päällä tutustumassa Lordin kotimaahan, josta tulee myös EU:n puheenjohtajamaa lähikuukausina.

Maanpetturi Alexander Stubb (kok.) on kaljalasin äärellä kielinyt, että Lordi on aiheuttanut suomalaisille identiteettikriisin.

Kansainvälinen toimittaja on tullut tänne ja kertoo nyt kaiken julki ulkomaan ihmisille! He saavat tietää, että Lordin jäsenet ovat todennäköisesti Vladimir Putinin agentteja. Eurooppalaiset lukevat, että presidentti Tarja Halosta (sd.) on pyydetty käyttämään veto-oikeuttaan, jotta Lordi ei pääsisi edustamaan meitä Euroviisuihin.

Kukaan ei tosin ole selvittänyt, missä päätöselimessä presidentillä on tämä veto-oikeus.

Mikä kauheinta, nyt ulkomaan ihmiset luulevat, että me kaikki näytämme Lordeilta. Tosin, kun joskus seuraa Viron lauttojen purkautumista Länsisatamassa sunnuntai-iltana, sen uskoo helposti.

Suomi on ollut EU:ssa jo toistakymmentä vuotta ja vapautunut itärähmälläänolosta jo viime vuosisadalla. Eikö mitään opittu? Kaikki maailman ihmiset seuraavat koko ajan, miltä suomalaiset näyttävät ja mitä he tekevät. Se on ulkomaan ihmisten tärkein tehtävä.

Parasta olla rähmällään kaikkiin suuntiin ja toivoa, ettei kukaan huomaisi.

Virolaisten itsetunnossa ei tunnu olevan tällaista vikaa, vaikka he joutuivat aikoinaan olemaan paljon enemmän mielinkielin itään. Päin vastoin etelänaapurit ovat rakentaneet siltä pohjalta suorastaan betonisen itsetunnon.

Virolaisten menossa on meininkiä. Ei siinä paljon itkeskellä, mitä muut ajattelevat. Nykyään etelänaapurista annetaan jo entiselle isolleveljelle ohjeita, vaikka niitä ei aina niin pyydettäisikään. Niin kuin esimerkiksi Nato-kysymyksessä.

Satutteko muistamaan, että aikaisemmin jokin kansainvälinen media olisi kiinnostunut suomalaisesta euroviisuehdokkaasta? Vieläpä niin paljon, että olisi lähettänyt ihan elävän kansainvälisen toimittajan tänne paikan päälle etukäteen?

Ei ole tullut ketään ihmettelemään Katri-Helenaa eikä Jari Sillanpäätä, vähäisemmistä tähtösistä puhumattakaan. Eikä heitä kukaan myöskään muista Euroviisujen jälkeen kansainvälisillä estradeilla.

Pitäisi Ylessäkin kaiken maailman ohjelmapäällikköjen olla innosta kipeinä, kun tällaista ennakkomainosta on tullut kansainvälisessä mediassa. Mitä tekee kaikkivoipa Yle? Ei suostu soittamaan Hard Rock Hallelujaa edes itse, ei ainakaan Radio Suomessa. Joku hemmetin kanavapomo inisee, ettei se sovi johonkin käsittämättömään ohjelmaprofiiliin.

Ei Hallelujah ollut täkäläisten karsintojen paras kappale, vaan Annika Eklundin ja Kerkko Koskisen Shanghain valot, mutta Euroviisuihin se oli paras. Viis siitä, voittaako se, mutta jää ainakin mieliin, ulkomaan ihmistenkin.

hanna.antila-andersson@hameensanomat.fi

Menot