fbpx
Uutiset

Pocahontas joukkoineen liukuu Ritari-areenalle

Hämeenlinnan Taitoluistelijoiden valmentajat Satu Oijennus ja Satu Peltonen lupaavat, että ensi keskiviikkona esitettävässä kevätnäytöksessä jäällä nähdään seuran kaikki harrastajat. Jäällä omissa rooleissaan pyörähtelee yhteensä noin 170 esiintyjää, joukossa mukana useita SM-tason luistelijoita.

Ikähaarukka luistelijoilla on leveä, kahdesta yhdeksääntoista. Esityksessä luistelukoululaisilla, alle kouluikäisillä, ovat tukena ohjaajat.

-Pocahontasin klassikkotarinan olemme muokanneet luistelijoille sopivaksi ja jokaiselle oman roolinsa, valmentajat kertovat.

Piruetteja ja pukuja

Valmentajien mukaan taitoluistelussa ja näytöksessä lähtökohtana on luistelun liikekieli hyppyineen ja piruetteineen.

Väreiltään tämänkeväinen näytös on maanläheinen, poikkeuksen tekee kirkkaisiin pukeutunut Jasmi Lehtinen kuvernöörin roolissa. Pocahontasissa esiintymisasut, joita ovat pääasiassa näpertäneet luistelijoiden vanhemmat, eivät aseta rajoja luisteluelementteihin.

Väliaikoineen Taitoluistelijoiden kevätnäytös kestää noin kaksi tuntia.

Näytöksessä Pocahontasina luisteleva, tämän kevään abiturientti Nelli Helynen innostui jäälle isosiskonsa vanavedessä neljävuotiaana.

Taitoluistelussa häntä kiehtovat ja ovat kiinni pitäneet viisitoista vuotta lajin haasteellisuus, taiteellisuus ja sen monipuolisuus.

-Mikäli pääsen jatkamaan opintoja muualla kuin Hämeenlinnassa, tämänkeväinen näytös jää täällä minulle viimeiseksi, Helynen laskeskelee.

Rooliin Pocahontasina hän on liukunut luontevasti.

Aikaa jäällä

Taitoluistelijoilla on jääaikaa kahdessa hallissa viikoittain noin 27 tuntia.

-Kilpapuoli harjoittelee yleensä arkisin kello 15-17, harrastajat viikonloppuisin, kertovat valmentajat.

Iltapäivän tunneille osa oppilaista kiirehtii suoraan koulusta, osaa harrastuksiin kuljettavat vanhemmat. Hämeenlinnan Taitoluistelijoiden riveissä harrastajia on mukana aina Kalvolaa ja Janakkalaa myöten.

Tuntivalmentajia luistelijoilla on tällä hetkellä kiitettävästi, viisitoista. Tilannetta ovat parantaneet kaksi opetus- ja kulttuuriministeriön Sport-työllistämishankkeen kautta palkattua nuorta tuntivalmentajaa.

Hämeenlinnassa ei muutamaan vuoteen ole onnistuttu kokoamaan muodostelmaluistelijoiden ryhmää. Satu Oijennuksen mukaan siitä on jouduttu osallistujien vähäisyyden vuoksi luopumaan muutama vuosi sitten.

-Kyseinen laji pitää aloittaa pienestä ja vaatii oman valmentajansa, Oijennus sanoo. (HäSa)

Menot