fbpx
Uutiset

Pohjois- ja Etelä-Korea solmivat sopimuksen - "Askel kohti rauhaa"

Koreoiden johtajat ilmoittivat Suomen aikaa keskiviikkoaamuna allekirjoittaneensa sopimuksen, joka johtajien mukaan on askel kohti rauhaa ja poistaa konfliktin uhan Korean niemimaalta, kertoi muun muassa CNN. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kanssa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että sodaton aikakausi on alkanut.

Moon kertoo Pohjois-Korean suostuneen osana sopimusta sulkemaan pysyvästi ohjusten testauspaikan keskeisten maiden asiantuntijoiden läsnä ollessa. Pohjois-Korea lupasi lisäksi tuhota alueen, jota uskotaan käytettävän ydinasemateriaalin valmistamiseen, jos Yhdysvallat tekee vastaavia toimia.

– Toivon, että keskustelut Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä alkavat uudestaan, Moon sanoi tiedotustilaisuudessa.

Analyytikkojen mukaan puheena ollut ohjusten testauspaikka oli muutenkin vanhentunut ja käynyt tarpeettomaksi. Työntekijät näyttivät jo purkavan sitä elokuussa otetuissa satelliittikuvissa, AFP raportoi.

Korean sodan seurauksena sadattuhannet perheet erotettiin toisistaan 1950-luvun alussa. Keskiviikkona johtajat sopivat avaavansa laitoksen, jossa perheenjäsenet voisivat tavata toisiaan milloin vain, sekä keskustelevansa Punaisen ristin kanssa kirjeenvaihdon ja suorien videolähetysten mahdollistamisesta toisistaan erotettujen sukulaisten välillä.

Osapuolet sopivat myös poistavansa 11 rajavartiopaikkaa kummallakin puolella vuoden loppuun mennessä ja päättävänsä sotilasharjoitukset rajalla marraskuusta alkaen.Koreat tarjoutuvat yhdessä hakemaan 2032 kesäolympialaisiaMoon aloitti kolmipäiväisen vierailunsa Pohjois-Koreassa tiistaina aamulla. Maiden johtajat ovat tavanneet aikaisemmin tänä vuonna jo kahdesti. Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta sitten vuoden 2007, kun Etelä-Korean johtaja vierailee Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Aiemmin tänä vuonna tapaamiset ovat olleet maiden välisellä aselepolinjalla.

Kim puolestaan ilmoitti tiedotustilaisuudessa vierailevansa Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa niin pian kuin mahdollista. Kukaan aikaisempi Pohjois-Korean johtaja ei ole vieraillut Etelä-Korean pääkaupungissa.

Moon kuvaili mahdollista vierailua ennennäkemättömäksi ja sanoi, että se olisi käännekohta Koreoille.

Moon lisäksi ilmoitti, että Koreat tarjoutuvat yhdessä hakemaan vuoden 2032 kesäolympialaisten isännyyttä. Maat sopivat myös yhdistävänsä Korean niemimaan länsi- ja itäpuolella olevat rautatiet ja tiet tämän vuoden aikana. Tavoitteena olisi myös “normalisoida” yhteinen teollisuusalue pohjoiskorealaisessa Kaesongin rajakaupungissa.

Asiasanat

Menot