fbpx
Uutiset

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea hakevat vuoden 2032 kesäolympialaisten isännyyttä

Liennytys jatkuu myös lupauksella ydinlaitoksen purkamisesta ja tarkastusten sallimisesta.
Etelä-Korean presidentti

Liennytys jatkuu Korean niemimaalla. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat tiistaina Pyongyangissa, jossa julkistettiin keskustelujen jälkeen yhteinen lausunto. Tavoitteena on vähentää maiden välistä sotilaallista jännitystä.

Jos lausunnon lupaukset toteutuvat, Pohjois-Korea lakkauttaa Tongchang-rin ydinkoelaitoksen pysyvästi. Toimenpide on määrä suorittaa kansainvälisten valvojien läsnä ollessa.

Vastineeksi Pohjois-Korea vaatii Yhdysvalloilta ja presidentti Donald Trumpilta myönnytyksiä. Niiden laadusta ja luonteesta ei ole toistaiseksi tietoa.

Yhteistyötä jo Tokion kisoissa 2020?

Uutena avauksena kokouksessa ilmoitettiin, että maat hakevat vuoden 2032 kesäolympialaisten yhteistä isännyyttä.

Kuluvan vuoden talviolympialaiset pidettiin helmikuussa Etelä-Korean Pyeongchangissa. Liennytyksen merkkejä oli ilmassa jo tällöin.

Naapurukset kertoivat myös tekevänsä yhteistyötä vuoden 2020 olympiakisoissa Tokiossa. Kumppanuuden luonnetta ei täsmennetty tarkemmin.

Pohjois-Korean päämiehen Kim Jong-unin on määrä matkustaa Souliin lähitulevaisuudessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun niemimaan pohjoisen valtion johtaja vierailee etelän pääkaupungissa.

Tulevassa tapaamisessa välien lämmittämistä, jännityksen lieventämistä ja tietojen vaihtoa on tarkoitus jatkaa edelleen.

Menot