fbpx
Uutiset

Pohjois-Korea juhli perustamisensa 70-vuotispäivää ilman ballististen ohjusten esittelyä

Pohjois-Koreassa on juhlittu maan perustamisen 70-vuotispäivää. Juhlapäivän kunniaksi pääkaupungissa Pjongjangissa nähtiin perinteinen sotilasparaati, johon otti osaa tuhansia sotilaita.

Paraatissa esiteltiin tankkeja ja tykistöä, mutta paikalla olleen uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan mukana ei tällä kertaa ollut mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia, jotka ovat johtaneet kansainvälisiin pakotteisiin maata vastaan.

Yleensä juhlapäivän paraati on huipentunut maan ohjusohjelman saavutusten esittelyyn. Asiantuntijat arvelevat, että Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un ei halua ärsyttää Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa, joiden kanssa Pohjois-Korean välit ovat tänä vuonna lämmenneet.

– Paraatissa ei nähty mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia tai keskimatkan ballistisia ohjuksia. Niiden esittely olisi sopinut huonosti ajatukseen, että Pohjois-Korea on sitoutunut ydinaseriisuntaan. Uskon, että tämä otetaan hyvin vastaan, arveli Korea Risk Group -tutkimuslaitoksen johtaja Chad O’Carroll.Kiinan presidentti jäi kotiinJuhliin oli tiettävästi kutsuttu useita ulkomaisia arvovieraita. Ainoana ulkomaisena valtiojohtajana paikalla nähtiin Mauritanian presidentti Mohamed Ould Abdel Aziz. Lisäksi juhlallisuuksiin osallistui Kiinan valtuuskunta.

Juhlinta alkoi jo eilen parin tuhannen ihmisen kutsuvieraskonsertilla Pjongjangin sisästadionilla. Myös konsertissa poikkeuksellista oli sen rauhanomaisuus.

Yleensä Pohjois-Korean juhlat ovat täynnä sapeleiden kalistelua ja sotilaallista uhoa, mutta tällä kertaa asevoimia esiteltiin jättinäytölle heijastetulla videolla vain ohimennen. Maan ohjuksia ei näytetty videolla lainkaan.

Asevoimien sijasta videolla esiteltiin muun muassa Pjongjangin profiilia, maan taloudellista edistystä ja sen henkistä synnyinkotia Baekdu-vuorta.

Etelä- ja Pohjois-Korea ovat olleet erillisiä valtioita vuodesta 1948.

Asiasanat

Menot