Uutiset

Pohjois-Korea palasi linjalleen

Vielä maanantaina oli syytä hillittyyn riemuun, kun Pohjois-Korea oli vihdoin taivuteltu luopumaan ydinohjelmistaan ja oli saatu lupaus sen liittymisestä kansainväliseen ydinsulkusopimukseen.

Tiistaina hymyt hyytyivät: Pohjois-Korea veti lähes kaiken takaisin ja ilmoitti, ettei se luovu ydinaseistaan ennen kuin saa reaktoreita ydinvoiman tuottamiseksi siviilikäyttöön.

Ilmoituksen sanamuodot noudattelivat itsepäisen diktatuurimaan vanhaa ja kulunutta linjaa. Pohjois-Korean ulkoministeriön mukaan ”ei tarvitse edes unelmoida” muunlaisesta ratkaisusta. ”Kanta on luja kuin syvälle kuopattu kivi”. Sanataiteilun takana paistaa selväpiirteinen kiristys.

Yhdysvaltain ulkoministeri Gondoleezza Rice suhtautui uhitteluun viileästi. Hänen mukaansa viimeisintä vaatimusta ei oteta kovin vakavasti. Ilmeisesti se onkin viisainta, jos kriisin kärjistyminen halutaan välttää.

Neuvottelut ja sopimukset Pohjois-Korean kanssa ovat menneet ennenkin kiville. Kerta ei ole todennäköisesti edes viimeinen. On syytä kysyä, miten Pohjois-Korean kanssa pystytään sopimaan mistään, kun mielipiteet ja tulkinnat muuttuvat yhdessä yössä.

Pohjois-Korean vaatimus siviilikäyttöön tarkoitetusta ydinlaitoksesta jäi Pekingissä auki. Oikeus siviiliydinvoimaan sallitaan, mutta vasta sitten kun maa on palauttanut kansainvälisen luottamuksensa. Nyt on pakko päätellä, että siihen on loputtoman pitkä matka.

Maalle luvattiin öljyä, muuta energiaa sekä turvallisuustakeet. Lisäksi Yhdysvallat ja Pohjois-Korea lupasivat kunnioittaa toistensa itsenäisyyttä ja ryhtyä normalisoimaan vaiheittain suhteitaan. Myös Japanin on tarkoitus luoda suhteet Pohjois-Koreaan.

Mitä muuta Pohjois-Korea voi odottaa tai varsinkaan edellyttää?
Kuusikantaneuvottelut maan ydinohjelmista jatkuvat marraskuussa. Niihin ottavat Etelä- ja Pohjois-Korean lisäksi osaa Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Japani.

Korean niemimaan sijainti on tulenarka. Pohjois-Korean ydinaseiden uhkaa ei pidä vähääkään aliarvioida. Japanin hallitus on varautunut siihen, että Pohjois-Korea hyökkää sen alueelle ohjuksin tai biologisin asein.

Pekingin neuvottelujen läpimurtoa tervehdittiin ilolla, koska Yhdysvallat välttyi viemästä Pohjois-Korean ydinaseuhkaa YK:n turvallisuusneuvostoon. Pakotteiden tie on aikaisemminkin osoittautunut tehottomaksi ja jopa vaaralliseksi.

Pohjois-Korea on tehnyt selväksi, että se vastaa vihamielisyyksiin aseilla. Siksi neuvotteluja on jatkettava, vaikka yksi osapuolista onkin hankala ja epäluotettava kumppani.

Uhkailulla ja kiristyksellä Pohjois-Korea ilmeisesti uskoo voittavansa jotakin. On hämärän peitossa mitä se voisi olla.
Itsepintaista maata ei voi jättää huomiotta. Se on jatkanut fanaattisella linjallaan välittämättä ulkomaailman paineista.

Kalliin hinnan siitä ovat joutuvat kantamaan nälänhätää ja puutetta kärsineet Pohjois-Korean kansalaiset.

Päivän lehti

14.8.2020