fbpx
Uutiset

Pohjois-Korea petaa paikkaa naisjohtajalle – Verenperintö voittaa patriarkaatin

Yhteystoimiston tiistaisesta räjäyttämisestä kerrottiin johtaja Kim Jong-unin pikkusiskon Kim Yo-jongin suulla.
Aiemmn hyväntahdon lähettiläänä esiintynyt Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong uhkasi Etelä-Koreaa sotilaallisilla toimilla. Kuva: JORGE SILVA / POOL
Aiemmn hyväntahdon lähettiläänä esiintynyt Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong uhkasi Etelä-Koreaa sotilaallisilla toimilla. Kuva: JORGE SILVA / POOL

Pohjois-Korea hävitti tiistaina näkyvimmän tuloksen Etelä-Korean kanssa käymästään liennytyspolitiikasta räjäyttämällä maiden yhteystoimiston, kertoi Reuters.

Kaesongissa Pohjois-Korean puolella sijainnut yhteystoimisto avattiin syyskuussa 2018. Neljäkerroksisessa rakennuksessa työskenteli kymmeniä virkailijoita kummastakin maasta, mutta sen toiminta oli keskeytetty tammikuussa koronavirustilanteen takia.

Etelä-Korea sanoi turvallisuusneuvostonsa hätäkokouksen jälkeen, että maa vastaa ankarasti, jos Pohjois-Korea vielä kiristää maiden jännitteitä.

Pohjois-Korean valtiollisen median KCNA:n mukaan toimisto räjäytettiin kostoksi loikkareille ja heidän auttajilleen. Pohjois-Korea on vaatinut Etelä-Koreaa pysäyttämään maahan lähetetyt lentolehtiset, joissa kerrotaan ihmisoikeuksista ja kritisoidaan vuonna 2011 valtaan noussutta diktaattori Kim Jong-unia.

20 vuotta tärkeästä tapaamisesta

Korea-tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta huomauttaa Lännen Medialle, että isku tuhottiin lähellä Koreoiden ensimmäisen sodan jälkeisen tapaamisen 20-vuotispäivää.

Kimin isän Kim Jong-ilin ja Etelä-Korean silloisen presidentin Kim Dae-jungin tapaaminen Pjongjangissa päättyi 15. kesäkuuta 2000.

– Vaikkei Pohjois-Korea asiaa maininnut, se tietää, ettei seikka jää Etelä-Korealta huomaamatta, Leppänen sanoo.

Molemmat maat pitävät Leppäsen mukaan itseään Korean niemimaan ainoana laillisena hallitsijana, mutta siinä missä etelä suhtautuu tilanteeseen käytännönläheisesti, on naapurin asenne vallankumouksellinen.

– Pohjois-Korean tyyli on nykyisen johtajan aikana aatteellisesti tiukempi ja taipumattomampi kuin tämän isän aikana. Päivänpaistepolitiikan aika, jolloin Pohjois-Korea oli valmis poliittisin avauksiin, on nyt ohi, Leppänen sanoo.

Hän ei koskaan uskonut ydinaseriisunnan mahdollisuuteen Korean niemimaalla.

– Nyt on entistä selvempää, millaisia tuulentupia ne tavoitteet olivat.

Realistinen tavoite sen sijaan oli aselepotilan lakkauttaminen ja rauhansopimuksen saavuttaminen Koreoiden välille. Pohjois-Korean nyt harjoittama kauhupolitiikka hävittää toiveet rauhallisesta rinnakkaiselosta.

Lähempien suhteiden hieromisen jälkeen kuvioon tulivat Pohjois-Korean vastaiset kansainväliset pakotteet, joita Etelä-Korea ei voi kiertää.

Pohjois-Korean talouden heikentymistä ja kansan kurjistumista on lisännyt koronaviruspandemia, kun niin laittoman kuin laillisen tavaran liikkuminen on pysähtynyt.

Uhkailu ratkaisu sisäpoliittisiin ongelmiin

Sodalla lietsominen on maan tapa vastata sisäpoliittisiin ongelmiin. Uutta on se, että kauhukuvat esittää Kimin sisko Kim Yo-jong.

Aiemmin Kimin taustalla pysytellyt ja tämän imagosta vastannut nuorempi sisar uhkasi viikonloppuna etelää sotilaallisilla toimilla sen jälkeen, kun oli kutsunut naapuria viholliseksi.

– Hyväntahdon lähettiläänä talviolympialaisissa 2018 esiintynyt Kim Yo-jong muuttui Etelä-Korean kovasanaiseksi sättijäksi ja paikan osoittajaksi, Leppänen sanoo.

Vaikka Yo-jongilla ei ole sotilaallisia arvonimiä, se että hän uhkaa sotilaallisilla toimilla pönkittää hänen valta-asemaansa. Johtajalle on välttämätöntä kyky osoittaa maan sotilaallisia kykyjä.

– Kim Yo-jong on nousemassa tai noussut vallanperijän asemaan, Leppänen sanoo.

Katoaminen herätti epäilyjä

Umpivanhoillisesti sukupuoleen suhtautuvalla Pohjois-Korealla ei ole miesperillistä nykyiselle johtajalle. Se on ollut pattitilanteessa, sillä vallan on pysyttävä perheessä.

– Valtiollinen perintö on yhtä kuin Kimin perheen verenperintö. Siksi jopa naisen on mahdollista nousta johtajaksi – verenperintö voittaa patriarkaatin (miesvallan), Leppänen sanoo.

Entä miksi Kim Yo-jong nousee esille nyt? Leppänen ei arvuuttele Kim Jong-unin terveydentilaa.

Kim hävisi keväällä julkisuudesta kolmeksi viikoksi, jolloin huhut katoamisen syistä yltyivät. 36-vuotias Kim on trimmattujen johtajien vastakohta: ylipainoinen himotupakoitsija, joka nauttii kosteista illanvietoista.

Kim Yo-jongin iäksi on arvioitu noin 32 vuotta. Hän on isoveljen tavoin käynyt koulua Sveitsissä ja johtanut veljensä hallinnossa maan propagandakoneistoa.

Menot