fbpx
Uutiset

Pohjois-Korea toivottaa paavin "sydämellisesti tervetulleeksi"

Vatikaanilla ei ole diplomaattisuhteita kommunistivaltion kanssa. Tämän takia Etelä-Korean presidentti toimii postipoikana.
ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO

Paavi Franciscusilla riittää kiireitä. Vierailukutsuja sataa eri puolilta maailmaa. Tuorein kutsu katolisen kirkon johtajalle tuli Pohjois-Korealta.

– Puheenjohtaja Kim Jong-un toivottaa paavin sydämellisesti tervetulleeksi vierailulle Pjongjangiin, sanoi Etelä-Korean presidentin tiedottaja Kim Eui-kyeom, joka kertoi uutisen pohjoisen naapurimaansa puolesta.

Vierailu alleviivaisi liennytysprosessia Korean niemimaalla, selitti tiedottaja Pohjois-Korean kutsua.

Pohjois-Korealla ja Vatikaanilla ei ole diplomaattisuhteita. Tästä syystä viestit kulkevat paaville Etelä-Korean kautta.


Etelän johtaja tuo kutsun

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ojentaa Pohjois-Korean kutsukirjeen ensi viikolla Vatikaanissa, kun hän vierailee Euroopassa. Moon tapaa paavin keskiviikkona.

Edellisenä päivänä paavin valtiosihteeri, kardinaali Pietro Parolin, pitää Vatikaanissa rauhanmessun Korean niemimaan hyväksi. Presidentti Moon osallistuu messuun.

Pohjois-Korean nuori johtaja esitti Moonille toiveensa tavata paavi Koreoiden johtajien huippukokouksessa syyskuussa Pjongjangissa.

 

Ihmettä ei tapahtunut

Kim Jong-unin isä, Pohjois-Korean edellinen hallitsija Kim Jong-il esitti paaville vierailukutsun vuonna 2000. Tuolloin paavi Johannes Paavali II vastasi, että olisi ihme, jos hän menisi Pohjois-Koreaan. Ihmettä ei tapahtunut.

Paavi Franciscus on kertonut aikovansa vierailla Japanissa ensi vuonna. Siihen yhteyteen sopisi käynti suljetussa kommunistimaassa.

 

Saarnaajalle työleiriä

Pohjois-Korean perustuslaissa on maininta uskonnonvapaudesta. Se ei kuitenkaan saa uhata valtiovallan hegemoniaa. Maassa on kourallinen paikkoja uskonnon harjoittamiseen, mutta uskonnollisten tunteiden avoin esittäminen ei ole sallittua.

YK:n raportissa vuonna 2014 sanottiin, että kristityt “kohtaavat vainoa ja ankaria rangaistuksia, jos he harjoittavat uskontoaan valtion kontrolloimien kirkkojen ulkopuolella”.

Pohjois-Korea valvoo tarkasti myös ulkomaisia lähetyssaarnaajia.

Korealaisamerikkalainen evankelista Kenneth Bae sai 15 vuoden työleirirangaistuksen vuonna 2013 “hallituksen vastaisista rikoksista”. Hänet vapautettiin terveydellisistä syistä vuonna 2014.

Menot