Uutiset

Pohjois-Korean diktatuuri lepää henkilökultin varassa

Pohjois-Koreassa propagandakoneisto on luonut maata itsevaltaisesti hallitsevasta Kim-dynastiasta lähes jumalperheen. Valtion talutusnuorassa toimiva media toistaa myyttejä, joita opetetaan myös kouluissa.

Kim Jong-unin isä Kim Jong-il syntyi myytin mukaan salaisella sotilasleirillä Baekdu-vuorella 16. helmikuuta vuonna 1942. Hänen syntymänsä hetkellä taivaalle ilmestyi uusi tähti ja kaksoissateenkaari. Hän oppi kävelemään kolme viikon vanhana ja puhumaan kahdeksanviikkoisena. Yliopistoaikoinaan hän kirjoitti 1 500 kirjaa ja kuusi oopperaa.

Esimerkiksi Pohjois-Koreasta loikannut Park Yeon-mi on sanonut, että hänen piti olla lapsena varovainen, sillä hän uskoi, että Kim Jong-il pystyy lukemaan hänen ajatuksensa.

Neuvostoliiton tilastoista löytyy merkintä, jonka mukaan Kim Jong-il syntyi kylässä Siperiassa vuonna 1941.

Propagandakoneisto on nivonut tosiasioita ja satuja yhteen ja luonut Kimeistä lähes jumalallisia johtajia. Kim Jong-unista on julkaistu satoja kuvia, joissa hän muun muassa neuvoo sotilasjohtajia, sairaalahenkilöstöä, tehtaan työntekijöitä ja valvoo ydinkoetta. Kim on myös nähty valvomassa kosmetiikan valmistusta ja lastenkenkätehtaan tuloksia.

Pohjois-Korean on uutisoitu teloittaneen tai siirtäneen syrjään lukuisia korkea-arvoisia viranomaisia Kim Jong-unin joulukuussa 2011 tapahtuneen valtaannousun jälkeen. Osa tiedoista on vahvistettu, osa ei. Se tiedetään varmasti, että joulukuussa 2013 Kim teloitutti vaikutusvaltaisen enonsa Jang Song-Thaekin maanpetoksesta ja korruptiosta.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap uutisoi vuonna 2015, että puolustusministerinä ja armeijan päällikkönä toiminut Hyon Yong-Chol teloitettiin tämän torkahdettua armeijan järjestämässä tilaisuudessa. Tätä pidettiin maanpetturuutena ja epäkunnioituksena maan johtajaa kohtaan.

Vuonna 2016 eteläkorealainen JoongAng Ilbo -sanomalehti raportoi, että entinen maatalousministeri Hwang Min ja vanhempi virkamies Ri Yong-jun olisi teloitettu tottelemattomuudesta. Paikallismedia siteerasi yhtä nimetöntä lähdettä, jonka mukaan heidät olisi teloitettu ilmatorjunta-aseella. Varmistusta tiedoille ei ole.

Nykyisen diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam murhattiin helmikuussa 2017 Kuala Lumpurin lentokentälle lähtöselvitykseen. Aseena käytettiin maailman tappavinta kemiallista asetta, VX-hermomyrkkyä.

Murhan toteutti kaksi naista, joiden roolia myrkkyattentaatissa on sittemmin selvitelty oikeusistuimissa Malesiassa. Indonesialainen ja vietnamilainen nainen olivat puolustuksensa mukaan tulleet houkutelluiksi salajuoneen. Salajuonen uskotaan olleen Pohjois-Korean tiedustelupalvelun tekosia. Jos heidät tuomitaan, edessä saattaa olla teloitustuomio hirttämällä.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic