fbpx
Uutiset

Pohjois-Korean Kim Jong-un sai uuden tittelin: "kaikkien korealaisten korkein edustaja"

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un (kesk.) on arvioiden mukaan vahvistamassa entisestään valtaansa maassa. Kuva: KCNA
Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un (kesk.) on arvioiden mukaan vahvistamassa entisestään valtaansa maassa. Kuva: KCNA

Pohjois-Korea sai perjantaina uuden nimellisen valtionpäämiehen ja uuden pääministerin. Diktaattori Kim Jong-un sai lisäksi uuden tittelin.

Kyseessä on yksi viime vuosien suurimpia muutoksia maan johdossa, ja sitä pidetään merkkinä Kimin aseman vahvistumisesta.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ensimmäistä kertaa valtionmedia viittasi Kimiin “kaikkien korealaisten korkeimpana edustajana”. Titteli vahvistettiin jo helmikuussa, mutta sitä ei ole käytetty julkisesti ennen perjantaina.

Kim Jong-unilla on ollut useita titteleitä. Esimerkiksi kolme vuotta sitten litania kuului: “rakas arvostettu toveri Kim Jong-un, Pohjois-Korean työväenpuolueen puheenjohtaja, Korean demokraattisen tasavallan Valtion asioiden komission puheenjohtaja ja Korean kansanarmeijan ylipäällikkö”.

Kim peri Pohjois-Korean johtajuuden isältään Kim Jong-ililtä kahdeksan vuotta sitten.

– Siirtymä Kim Jong-unin hallintoon ja sen lujittaminen on nyt saatettu loppuun, kommentoi Reutersille asiantuntija Michael Madden yhdysvaltalaisesta ajatushautomo Stimson Centeristä.

Viime vuodesta Kim on pyrkinyt kehittämään maata taloudellisesti ja etsiytymään kansainvälisiin yhteyksiin, mukaan lukien historialliset huippukokoukset Yhdysvaltain, Kiinan ja Etelä-Korean kanssa.

Kim myös äänestettiin torstaina uudelleen Pohjois-Korean Valtion asioiden komission puheenjohtajaksi, mistä Kiinan presidentti Xi Jinping onnitteli häntä. Xin mukaan Kiina arvostaa korkealle ystävyyttään Pohjois-Korean kanssa ja on valmis etenemään kahdenvälisissä suhteissa.

Pohjois-Korean nimelliseen valtionpäämiehen virkaan eli korkeimman kansanneuvoston puhemiehistön johtajaksi valittiin Choe Ryong Hae. Kyseisen tittelin haltija edustaa Pohjois-Koreaa diplomaattisissa tapahtumissa.

Aiemmin tehtävässä toimi vuonna 1928 syntynyt Kim Yong-nam, joka on yksi pisimpään toimineista virkamiehistä.

Uusi viranhaltija Choe joutui aiemmin “uudelleenkoulutettavaksi”, mutta sittemmin hän on edennyt urallaan. Choe oli yksi kolmesta pohjoiskorealaisesta virkamiehestä, jotka joutuivat viime joulukuussa Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi. Heitä syytetään ihmisoikeuksien rikkomisesta.

Menot