Uutiset

Pohjoismaiden suuri ilmasotaharjoitus voi laajentua muihin aselajeihin

Euroopan suurimpiin ilmasotaharjoituksiin kuuluva Suomen, Ruotsin ja Norjan Arctic Challenge Exercise voi kasvaa entisestään.

Pohjoismaiden puolustusministerien viime viikolla kirjoittamassa yhteisessä julkilausumassa mainitaan, että maat voivat selvittää mahdollisuuksia Northern Flag -harjoituksen perustamiselle nykyisen yhteistyön pohjalta.

 

Jos Northern Flag -harjoitus toteutuu, se tarkoittaisi todennäköisesti nykyisen Arctic Challenge Exercisen laajentamista.

–Mitään konkreettista harjoitusta ei ole vielä suunnitteilla, mutta tämä on työnimi mahdolliselle harjoituskokonaisuudelle, jos sitä lähdetään pohjoisessa laajentamaan, tiedotuspäällikkö Joni Malkamäki Ilmavoimien esikunnasta sanoo.

Maailmalla on jo useita Flag-nimisiä harjoituksia. Esimerkiksi juuri tänään maanantaina alkaa Alankomaiden isännöimä Frisian Flag -harjoitus, johon Suomi osallistuu kuudella Hornet-hävittäjällä.

– Flag-nimitys on yleisnimitys tällaisille vaativimman kategorian harjoituksille, Malkamäki kertoo.

Jos Pohjoismaiden Flag-harjoitus toteutuisi, Lappiin voisi tulla ulkomaisten lentokoneiden lisäksi muutakin ulkomaista kalustoa harjoittelemaan.

– Flag-harjoituksissa voi olla mukana muitakin komponentteja kuin pelkkä ilmakomponentti. Niissä voi olla esimerkiksi ilmatorjuntaa ja muita aselaja mukana. Eli se tarkoittaisi karkeasti toiminnan volyymin laajentamista, Malkamäki selittää.

Arctic Challenge Exercise 2015 kokoaa Pohjois-Suomen, -Ruotsin ja -Norjan taivaalle toukokuun lopussa yli sata sotilaslentokonetta yhdeksästä eri maasta. Kaikki osallistujamaat ovat joko Naton jäseniä tai Naton rauhankumppanuusmaita.

Suomi osallistuu harjoitukseen viidellätoista Hornetilla, joista kymmenen operoi Rovaniemeltä ja viisi harjoituksen päätukikohdasta Norjan Bodøstä. Rovaniemelle on tulossa lisäksi ranskalaisia ja ruotsalaisia koneita.

Northern Flag -harjoitus mainittiin julkisuudessa ensimmäisen kerran noin kuukausi sitten, kun Pohjoismaiden puolustusministerit keskustelivat Ruotsissa puolustusyhteistyöstä.

Asiasanat

Päivän lehti

5.4.2020