Uutiset

Pohjoismaiden toimisto ratsattiin Kaliningradissa

Pohjoismaiden ministerineuvosto pitää valitettavana venäläisviranomaisten tarkastuskäyntiä Pohjoismaiden ministerineuvoston Kaliningradin tiedotustoimistossa viime keskiviikkona.

Ministerineuvoston pääsihteeri Dagfinn Høybråten luonnehtii tarkastuskäyntiä häiriöksi ministerineuvoston ja Venäjän muuten niin hyvässä yhteistyössä.

 Demokraattisessa yhteiskunnassa on ratkaisevan tärkeää, että itsenäiset kansalaisjärjestöt saavat työskennellä vapaasti ja ilman sopimattoman puuttumisen ja valvonnan pelkoa, Høybråten sanoo.

Hän aikoo lähitulevaisuudessa ottaa asian puheeksi Venäjän viranomaisten kanssa.

Kaliningradin toimisto on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristöä, ja se toimii venäläisviranomaisten kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti solmukohtana Kaliningradin alueen ja Pohjoismaiden toimijoiden välisessä yhteistyössä.

Pohjoismaiden ministerineuvosto on pohjoismaiden hallitusten virallinen yhteistyöelin. Sen sihteeristöllä on tiedotustoimisto Kaliningradin lisäksi Pietarissa sekä tiedotuspisteet Arkangelissa, Murmanskissa ja Petroskoissa.

Tiedotustoimistojen tehtävänä on tehdä tunnetuksi Pohjoismaita sekä vahvistaa demokratiakehitystä ja kansalaisyhteiskuntaa Luoteis-Venäjällä.

Jatkoa Moskovan ratsioille?

Tarkastuskäynti Pohjoismaisen tiedotustoimistoon Kaliningradissa näyttää olevan jatkoa tunnettujen ihmisoikeusjärjestöjen ratsioille.

Maalikuussa Venäjän syyttäjäviranomaiset ratsasivat Amnesty Internationalin, Human Rights Watchin ja Memorialin tilat Moskovassa.

Huhtikuussa kerrottiin, että vaaleja tarkkaileva Golos joutuu oikeuteen.

Viime vuonna voimaan tulleen lain mukaan kaikkien ulkomailta rahaa saavien venäläisjärjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaiksi agenteiksi. Näin Golos ei tehnyt.

Tarkastuskäynnistä kertoi pohjoismaiden yhteistyön Norden.org-sivusto. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic