Uutiset

Poikkeavien unelmia

“Nyt asuntomessuilla mässäillään unelmalla, jonka toteuttamisessa keskiverto-suomalainen törmää muihinkin rajoihin kuin rahaan.”

Lasinen paraatiseinä, josta aukeaa esteetön näkymä järvelle. Sauna, josta voi sukeltaa suoraan uimaan. Terassi, jonka syrjään laineet liplattelevat.

Unelma, jota suurin osa suomalaisista ei voi toteuttaa – ellei ole tajunnut pystyttää palatsiaan Heinolan asuntomessualueelle.

Heinolan asuntomessujen stara on Tähtiniemi, jossa paritalo, rantasaunat ja laiturit ovat omalla saaritontillaan. Messumainos pauhaa: “Harva kaupunkilainen voi mennä omalle rantasaunalle, laiturille ongelle, lähteä kotipihalta hiihtoladulle ja vesille. Tähtiniemessä voi! Talot sijaitsevat omalla saarella keskellä kaupunkia, ja ikkunoista ja vihrehuoneista avautuu upeat näkymät Ruotsalaiselle ja lännen puoleiselle laguunille.”

Suomessa rantarakentamista on rajoitettu ulkoilun, matkailun ja muun virkistystoiminnan tarpeiden takia sekä maisemakuvan ja luonnon suojelemisen vuoksi.

Hämeenlinnassa on saanut rakentaa vain muutamalle rannalle ja uusien rakennuspaikkojen poikkeamislupia on vaikea saada. Vaikka suomalaisilla on noin 46 000 kilometriä merenrantaviivaa ja siihen päälle vielä 140 000 kilometriä järvenrantaa, on ranta kuitenkin rajallinen herkku.

Kuntien rakennusjärjestyksiin on yleensä kirjattu, että asuin- ja lomarakennuksen pitää olla 15-100 metrin päässä rantaviivasta. Ei parinkymmenen metrin päästä voi hypähtää suoraan uimaan.

Rantarakentamisen oudot tuulet alkoivat puhaltaa jo talvella, kun ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.) heti pestinsä alkuun otti kantaa asiaan. Hän peräsi kunnille lisää harkintavaltaa sekä oikeutta käyttää rantoja pysyvään asumiseen, vapaa-ajan asumiseen ja mökkeilyyn. Hän korosti, että ympäristöviranomaiset liian herkästi näyttävät punaista kuntien hankkeille.

Kummaa puhetta ympäristöministeriltä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli samoilla linjoilla siitä, että rantarakentaminen kiehtoo suomalaisia ja se on meille yhtä luontevaa kuin iso omakotitalo Nurmijärvellä.

Ei ihme, että tällä viikolla Heinolan asuntomessuilla vieraillut Vanhanen kommentoi, että alue oli upea ja sen sijainti järven rannalla kaupungin keskustan kupeessa vastaa suomalaisten enemmistön toiveita.

Vanhanen kiitteli Tähtiniemen rantarakentamista rohkeaksi “Meillä Suomessa on siihen mahdollisuudet. Meillä rantojen käyttö on ollut lähes pannassa ja on korostettu suojelua ja vapaata rantautumisoikeutta, jota kuitenkin harvat käyttävät.”

Omakotitalo järven rannassa keskellä kaupunkia vastaa taatusti suomalaisten enemmistön toiveita. Kunhan näitä rantojen unelmia olisi tarjolla yli kaksi miljoonaa kappaletta, eikä vain harvoille ja poikkeaville.

Asuntomessuilla on esillä uusimpia teknisiä vempeleitä ja raikkaimpia ratkaisuja, siksihän niihin mennään. Nyt asuntomessuilla mässäillään unelmalla, jonka toteuttamisessa keskiverto-suomalainen törmää muihinkin rajoihin kuin rahaan.

Mihin asuntomessujen suunnittelijoilla hukkui unelma jokamiehen kodista?

Kaisa Kujanpää

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimittaja.