fbpx
Kolumnit Uutiset

Poikkeus on uutispommi

– Mitä sä luulet, kumpaa ne uskoo, jos sä meinaat nostaa tässä kohtaa syytteen?

Näin kysyy itsevarmana hämeenlinnalaispoliisiksi väitetty henkilö suttuisella kamerakännykällä kuvatulla videolla, jonka maanantaina rikosilmoituksen tehnyt mies kuvasi tiedettävästi Hauholla viime viikonloppuna (HäSa 2.7.2013).

Nauhalta on selvästi kuultavissa oletettavan poliisin vahva ärtymys kuulusteltavaansa kohtaan. Hän muun muassa kertoo voimasanoja säästelemättä, että moni hänen työkavereistaan olisi valmis hakkaamaan salavideon kuvaajan, mikäli tilaisuus tulisi. Videolta saa käsityksen, että jutustelijat eivät kohtaa ensimmäistä kertaa.

Kuvaaja julkaisi videon Facebookissa maanantaiaamuna ja sitä jaettiin ensin ahkerasti verkon sosiaalisissa medioissa ja sittemmin uutissivustoilla. Maanantaina muun muassa Iltalehti, Ilta Sanomat ja MTV3 noteerasivat tapahtuneen näyttävästi.

Parasta viihdettä olivat kuitenkin nettiuutisten oheen lukijoiden kirjoittamat kommentit. Kyberavaruudessa on syttymässä sota kahden vastakkaisen näkemyksen edustajien kesken.

Yksi leiri väittää koko instituution olevan läpimätä ja poliisien egoaan pönkittäviä kiusaajia, toinen puoli on sitä mieltä, että videossa on kyse kahden epäonnistuneen yksilön kohtaamisesta, eikä yleistyksiä tule tehdä.

Puolassa asuessani sain sakot, koska ylitin suojatien niin, että valo vaihtui vihreästä punaiseksi ollessani keskellä katua. Minuun vähättelevästi suhtautunut viranomainen kertoi, että minun olisi pitänyt osata ennakoida, että valo vaihtuu pian.

Hänen olisi vastaavasti pitänyt osata ennakoida, että annan hänelle väärät henkilötiedot kansallisuutta myöten.

Ukrainassa käydessäni miliisi pyyhki takapuolensa seurueessani olleen henkilön passiin. Mikäli kyseessä ei ollut paikallinen tapa kuitata henkkareita nähdyksi, oletan tämän olleen osoitus turhautumisesta, koska jeppe ei voinut sakottaa joukkoamme passitta liikkumisesta.

Autolla liikkuessa kuljettajamme säilytti seteleitä povitaskussaan yhdessä ajokortin kanssa, voidakseen helposti ostaa miliisit pois tieltä heidän pysäyttäessä minibussimme ilman mitään syytä.

Voin vain kuvitella, miten suomalaiset, tai lähinnä suomalainen media suhtautuisi tällaiseen viranomaiskäytökseen. Sillä kuten poliisi käyttää valtaa siviilien pitämiseen kaidalla tiellä, viimepäiväisten tapahtumien perusteella on selvää, että tiedotusvälineet pitävät huolen, että suutari pysyy lestissään ja poliisi pitää nyrkkinsä kurissa.

Syy siihen miksi tämän nauhalla kuultavan poliisin käytös saa mediassa paljon huomiota on siinä, että tapahtui jotain poikkeuksellista.

Uutisaihe on tuore ja siksi kiinnostava, eikä se ole kokenut inflaatiota vielä. Kongolaisen väkivaltainen kuolema ei ole uutinen, mutta ruotsalaisen on, koska se on jotain ennen kuulumatonta.

Yksittäistapauksen repostelu kertoo vain siitä, että yleisesti ottaen kaikki on hyvin.

Menot