fbpx
Uutiset

Pois alta risut ja männyn kävyt

Koulu-uudistus jyrää läpi Suomen. Pienet koulut hävitetään yksi toisensa jälkeen, halutaanhan tasokasta opetusta ja laadukkaat toimitilat.

Totta on, että Hausjärvellä Kirkonkylän koulun liikuntasali on pikkuruinen, puutyöluokka on vaatimaton, ei ole omia tiloja tekstiilityölle eikä kuvaamataidolle.

Meillä on yhteisö: tunnemme kaikki toisemme, isot ja pienet, tytöt ja pojat, touhuaa yhdessä, ei tarvitse pelätä. Lapset (ja me aikuisetkin) opimme sekä sosiaalisuutta ja toisen huomioon ottamista, että yhteistyötä ja vastuuntuntoa varmasti enemmän kuin suuressa koulussa. Nämä ovat elämän tärkeitä perusarvoja, joita myös kotona opetellaan arjen keskellä.

Ei pieni koulukaan ongelmaton ole. Pienemmät asiat selvitellään helpostikin, suuria asioita ei ratkaista rakentamalla uusi koulu. Nyt viimeistään pitäisi pysähtyä miettimään, satsataanko rakentamiseen vai opetuksen antamiseen ja henkilöstön pätevyyteen mm. erityislasten osalta.

Kunnan taholta on sanottu, ettei uudella koululla haeta säästöjä, vaan ajanmukaisia tiloja. Tämä varmasti kuvastaa yleistä maailmankuvaa: kunhan ulkokuori kiiltää, kaikki on hyvin. On kuitenkin lohdullista tietää, että on paljon muitakin kaltaisiani, tavallisia ihmisiä, jotka ajattelevat toisin.

Meillä Hausjärvellä Monni ja Ryttylä ovat nopeimmin kasvavia taajamia.

Miten käy koululaitoksellemme, kun meillä on muutaman vuoden kuluttua uusi ja hieno koulu Hikiällä,joka ei ehkä ole edes täynnä ja kasvukeskukset laajenee, riittääkö rahaa itse opetustoimintaan.

Kaija Jokinen

Hausjärven kirkonkylä

Menot