Uutiset

Poistomyynti tuulettaa kirjaston varastohyllyjä

Lainanpäivän poistokirjamyynti on kirjojen ystävien löytötori. Tiistaina ja keskiviikkona Hämeenlinnan pääkirjastossa voi vaihtaa omistajaa jopa 5000 kirjaston nidettä: kirjoja, lehtiä, nuotteja, videokasetteja.

– Kirjamyynnin alkaessa kello kymmeneltä voi ulko-oven takana olla jo jono, tietää pääkirjaston johtava informaatikko Varpu Vallbacka.

Poistokirjamyynti houkuttelee paikalle joka kerta omat uskolliset ystävänsä ja runsaasti uusia tuttavuuksia.

– Myynti on mahdollisuus tehdä löytöjä. Joku ehkä kerää tietyn kirjailijan kirjoja tai jotakin sarjaa kuten Keltaista kirjastoa. Kirjojen ostajat ovat useimmiten ahkeria lainaajiakin.

Hinnalla vauhtia kirjojen myyntiin
Dekkarit, elämäkerrat ja lasten kuvakirjat katoavat nopeasti myyntipöydiltä. Poistomyynnissä kiinnostavat nekin kirjat, joiden lainausmäärät ovat muuten hiipuneet.

– Runoja halutaan ostaa, vaikka niitä ei kauheasti lainata, Vallbacka vertaa.

Kituliainta poistokirjamyynnissä on nuortenkirjojen menekki. Myyntiä vauhdittaa nuortenkirjojen 10 sentin kappalehinta.

Kaikki kokoelmista poistetut kirjat ja lehdet eivät siirry myytäviksi. Likaiset ja todella rikkinäiset opukset päätyvät hävitettäviksi. Käyttökelpoisia poistettuja kirjoja myös lahjoitetaan eteenpäin.

Poistokirjanmyynnin valmistelu on kirjaston henkilökunnalle tiivis urakka. Nyt on käyty läpi erityisen tiheällä seulalla taidekirjat ja matkaoppaat.

– Ajan hampaan nakertamia matkaoppaita ei voida enää pitää lainattavana, mutta joku matkalle lähtijä voi kuitenkin haluta ostaa sellaisen mukaansa reissuun. Nostalgiakin kiinnostaa.

Aikuisten kokoelmapalveluista vastaavana Varpu Vallbacka käy mielellään aika ajoin hyllyt läpi.

– Tietotekniikan puolelta on poistettu jo vuoden 1996 julkaisut. Hyllyjä ei myöskään rasiteta tiedoiltaan vanhentuneilla oikeustieteellisillä tai liiketaloudellisilla teoksilla.

Kuntaliitos kasvatti varaston kirjamäärää
Kuntaliitos vuonna 2009 nosti huimasti pääkirjaston varaston kirjamäärää. Hämeenlinnaan liittyneiden kuntien kunnankirjastot muuttuivat lähikirjastoiksi ja niiden varastokirjat siirrettiin Hämeenlinnaan.

– Pääkirjaston aineistomäärä kasvoi aivan hyppäyksellä. Niteitä on nyt yhteensä noin puoli miljoonaa, Varpu Vallbacka kertoo.
Hämeenlinnan kirjastosta poistetaan vuosittain reilut 37 000 nidettä. Käytännön sääntönä on, että vanhoja niteitä poistetaan yhtä paljon kuin uusia hankitaan.

– Aineistoa on poistettava aivan hyllyihin mahtumisen takia, Vallbacka tiivistää.

Kirjaston osastojen hyllyissä kirjat kiertävät melko nopealla tahdilla. Vanhemmat teokset löytyvät varastosta.

– Varastoaineisto on just sellaista mitä ei hirveästi lainata, mutta ne ovat kirjalliselle kulttuurille tärkeitä teoksia, Vallbacka muistuttaa.

Poistomyynti järjestetään Hämeenlinnan pääkirjastossa neljä kertaa vuodessa. Seuraavaa kertaa on odotettava huhtikuuhun saakka. Joka toinen myyntitempaus järjestetään viikonlopun aikana. (HäSa)