Uutiset

Pokeri pitää vaikka raakoja omenoita syödessä

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on ollut viime viikot poikkeuksellisen paljon julkisuudessa. Siitä on pitänyt huolen niin presidenttiehdokkuuden virallistaminen kuin sitä pohjustava kirjakin. Tämä tosin lienee vasta alkusoittoa. Pääministeri on kertonut keskittyvänsä kampanjointiin eikä suostu tunnustamaan, että viranhoito siitä kärsisi.

– Tähän on jo vuosi varauduttu. Pääministerin tehtäviä on hoidettu etukäteen. Erityisesti ulkomaanmatkoja on tehty pois alta.

Vanhanen tunnetaan asiakysymyksiin keskittyvänä ja osin värittömänäkin poliitikkona. Presidentinvaalien takia persoona tuskin enää jää varjoon.

– Saattaa olla, mutta on syytä muistaa että Suomen presidentit ovat aina olleet asiaan keskittyneitä. Parhaat presidentit ovat pärjänneet sillä, että osaavat asiat itse eikä ole tarvinnut jättäytyä avustajien varaan.

Vanhanen aikoo tapansa mukaan myös harkita tarkkaan, mihin hän ehdokkaana osallistuu ja mihin ei.

– Osaan pitää johdonmukaisesti rajani. Olen jo rajannut pois muutamia viihteellisiä tv-ohjelmia, jotka keskittyvät vain henkilöön ja vähät välittävät asiakysymyksistä.

Vanhanen onkin esittänyt voimakasta kritiikkiä juorulehdistöä kohtaan näiden toimintavoista. Etenkin tapaan maksaa juttupalkkioita lähdesuojan varjossa.

– Se ei ole yleistä kritiikkiä lehdistöä vastaan, vaan hyvin täsmällistä ja yksilöityä. Kaikki eivät tiedä, mitä kulissien takana tapahtuu. Sananvapautta ei toki pidä lähteä säätelemään, vaan alan täytyy hoitaa eettinen normistonsa itse.

Nuorukaisena Matti heräsi politiikkaan asiakysymysten kautta. Vuonna 1970 hän oli organisoimassa koulussaan luonnonsuojelunvuoden teemaviikkoa. Noihin aikoihin Espoo kasvoi voimakkaasti, aina 10 000 asukkaan vuosivauhtia. Ympäristö- ja väestökysymyksistä kiinnostunut nuori mies ei voinut hyväksyä tapaa, jolla asuttaminen hoidettiin.

– Se hoidettiin groteskisti erittäin voimaperäisellä gryndauksella, ja sitä en voinut hyväksyä. Muutamaa vuotta myöhemmin järjestettiin ensimmäiset kouluneuvostovaalit. Kiinnostus sai puoluepoliittisen suunnan. Elettiin vasemmistonuorison ja Teiniliiton kulta-aikaa. Teiniliiton ”hyvin taistolaista” linjaa Vanhanen ei voinut hyväksyä.

– Tein selkeän valinnan, että en lähde vasemmiston toimintaan mukaan. Itse asiassa ehdokkaana loin vastapainon sille.

Ammattipoliitikko Matti Vanhasesta tosin tuli kohtuullisen myöhäisellä iällä, vasta 35-vuotiaana.

Vanhasta pidetään poliitikkona, jonka pokeri pitää tilanteessaan kuin tilanteessa. Vaalikirjassa kuvataan kuinka Vanhanen jo pikkupoikana voitti raakojen omenoiden syöntikilpailun, kun ilmekään ei värähtänyt.

Entä kuka lähtisi nyt voittajana kotiin, jos Vanhanen istuisi illaksi pokeripöytään Tarja Halosen ja Sauli Niinistön kanssa?

– Siinähän tietysti lajin taitaminen ja laskeminen olisivat hyvin tärkeässä osassa, mutta jos se pokerin pitämisestä olisi kiinni, niin varmasti se olisin minä. (STT)

Päivän lehti

28.1.2020