fbpx
Uutiset

Poliisi alkaa selvittää Hussein al-Taeen nettikirjoituksia – Epäselvää on, ovatko kansanedustajan kirjoitukset vanhentuneet rikosoikeudellisesti

Sdp:n eduskuntaryhmän on määrä käsitellä Hussein al-Taeen tapausta tänään torstaina iltapäivällä. Hän kirjoitti Facebook-julkaisuissaan panettelevasti esimerkiksi homoista, juutalaisista ja sunnimuslimeista. Aluksi al-Taee valehteli, etteivät tekstit ole hänen tekemiään.
Ennen kuin Hussein al-Taee valittiin kansanedustajaksi, hän työskenteli Nobel-palkinnon saaneen Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n palveluksessa. Kuva: Mauri Ratilainen
Ennen kuin Hussein al-Taee valittiin kansanedustajaksi, hän työskenteli Nobel-palkinnon saaneen Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n palveluksessa. Kuva: Mauri Ratilainen

Valtakunnansyyttäjävirasto on pyytänyt poliisia aloittamaan selvityksen siitä, onko vastavalittu sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee syyllistynyt rikokseen Facebook-julkaisuissaan, joissa hän kirjoittaa solvaavasti esimerkiksi juutalaisista, homoista, somaleista ja sunnimuslimeista.

– Meille on tehty asiasta tutkintapyyntö, ja olemme siirtäneet sen Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen tutkittavaksi, valtionsyyttäjä Anu Mantila kertoo.

Virastolle on tehy Mantilan mukaan yksi tutkintapyyntö.

– Minun tiedossani on tähän mennessä vain tämä yksi tutkintapyyntö. Muuta en voi kommentoida asiasta, Mantila sanoo.

Esiselvityksessä poliisi katsoo, onko selvityksen kohteena olevaa henkilöä syytä epäillä rikoksesta.

Jos syytä epäillä -kynnys ylittyy, poliisi aloittaa varsinaisen esitutkinnan.

Ensimmäisenä poliisiselvityksestä kertoi Iltalehti.

Tapausta lehdelle kommentoineen rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan al-Taeen kirjoitukset täyttävät rikoksen tunnusmerkit.

Tolvasen mukaan kyseessä oleva rikos voi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkominen.

Epäselvää on, ovatko al-Taeen kirjoitukset vanhentuneet rikosoikeudellisesti. Tekstit sijoittuvat vuosiin 2011–2014 ja 2014–2015.

– Se on siinä rajalla, jos viimeisin kirjoitus on ollut 2014–2015. Voi olla, että ne ovat menneet jo vanhaksi kaikki, Tolvanen sanoi Iltalehdelle.

Al-Taee myönsi valehtelun

Al-Taee myönsi maanantaina ennen vappua, että kirjoitukset, joita hän ei aiemmin “tunnistanut” omikseen, ovat hänen ja aitoja.

– Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä, jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä, hän kirjoitti blogissaan.

Sitä ennen al-Taee oli väittänyt, että ainakin osa teksteistä ei ole hänen kirjoittamiaan.

Maanantaina eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa al-Taee lopulta myönsi valehdelleensa.

– En ole puhunut totta, al-Taee sanoi.

Kohu al-Taeen kirjoituksista käynnistyi alun perin huhtikuussa ennen eduskuntavaaleja, kun anonyymille blogialustalle ladattiin kuvakaappauksia al-Taeen Facebookiin kirjoittamista teksteistä.

“Mekin olemme tulleet huijatuksi”

Al-Taeelta kysyttiinkirjoituksista alun perin jo paljon ennen eduskuntavaaleja, mutta tuolloin hän ei myöntänyt tekstien olevan hänen kirjoittamiaan.

– Mekin olemme tulleet huijatuksi tässä, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi tiistaina puolueensa asemasta tapauksessa.

Samalla Rinne tuomitsi al-Taeen rasististen kirjoitusten sisällön.

Al-Taeen on määrä selventää kantojaan sdp:n eduskuntaryhmälle, joka päättää mahdollisista seuraamuksista.

Sdp:n eduskuntaryhmä kokoontuu tänään torstaina kello 15:30.

Al-Taeesta myös kantelu

Al-Taeesta on myös kanneltu Oikeuskanslerinvirastoon, Lännen Media kertoi aiemmin.

Tämän viikon tiistaihin mennessä virasto oli saanut ainakin yhden al-Taeeta koskevan kantelun.

Oikeuskansleri valvoo viranomaisia käsittelemällä niitä koskevia kirjallisia kanteluita.

Oikeuskanslerille voi kannella, jos katsoo viranomaisen, virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan menetelleen virheellisesti tai jättäneen velvollisuutensa täyttämättä.

Al-Taeen vanhat Facebook-kirjoitukset ovat herättäneet kansainvälistäkin arvostelua, koska niiden on sanottu sisältävän muun muassa juutalaisvihaa. Eräässä kommentissaan hän rinnastaa Israelin valtion terroristijärjestö Isisiin.

Menot